latinica  ћирилица
15/08/2019 |  14:51 | Autor: SRNA

Tanasković: Nije realno da Priština izbori ulazak u Unesko

Nije realno očekivati da Priština izbori ulazak u Unesko, a njihova inicijativa za prijem u ovu organizaciju, ukoliko je uopšte pokrenu idućeg mjeseca, ima male šanse za uspjeh, ocijenio je bivši ambasador Srbije u toj organizaciji Darko Tanasković.
Darko Tanasković (foto: sveosrpskoj.com) -
Darko Tanasković (foto: sveosrpskoj.com)

Tanasković je naveo da to što je pozicija Srbije sve jača smeta i Prištini i njenim pokroviteljima, među kojim su i zemlje Kvinte, prenose beogradski mediji.

- Pritisci se pojačavaju kada ste jači, a ne onda kada ste slabiji - rekao je Tanasković.

On je ocijenio da je dobro što je ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević uputio pismo predsjedniku Papskog savjeta za kulturu zbog prisvajanja pravoslavne crkve Svetog Nikole u Novom Brdu, kao i to što su srpski stručnjaci digli glas povodom toga, jer, kako je naveo, sto puta ponovljena laž prijeti da postane istina.

Tanasković je naglasio da je potpredsjednik Vlade samoproglašenog Kosova Enver Hodžaj, koji je izjavio da su svi vjerski i kulturni objekti na Kosmetu, uključujući i crkvu Svetog Nikole na Novom Brdu vlasništvo države i građana sposoban i beskurpulozan dilomata, koji čini sve da u svakom trenutku nanese štetu Srbiji i srpskim interesima.

- Hodžajeva izjava da je Kosovo završena činjenica, uz politizaciju istorije, nauke i kulture, pokazuje ideju čitavog "kosovskog državotvorog projekta - rekao je Tanasković.

On smatra da bi u skladu sa onim što Hodžaj priča, Beograd Prištini mogao da se obrati pitanjem o porijeklu Skederbega.

- Hodžaja možemo pitati za nacionalnog heroja kojeg su Albanci otkrili tek u 19. veku u vreme nacionalnog preporoda, a koji je po nekima bio i srpskog porekla. Dakle, možemo pitati da li Skenderbeg pripapada tradiciji srpskog naroda, a u skladu sa projekcijama savremenih političkih stremljenja na istoriju - zakučio je Tanasković.