latinica  ћирилица
15/08/2019 |  15:49 ⇒ 18:06 | Autor: SRNA

Dačić: Da li crnogorske pjesme ugrožavaju srpski identitet?!

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je Crna Gora najbliža država Srbiji, sa kojom želi bratske i prijateljske odnose, te zapitao koja je svrha toga što je crnogorsko Ministarstvo kulture najavilo prijave protiv organizatora humanitarnog koncerta u Herceg Novom.
Ivica Dačić (Foto: Dragan Kujundžić) - Foto: TANЈUG
Ivica Dačić (Foto: Dragan Kujundžić)Foto: TANЈUG

Reagujući na saopštenje crnogorskog Ministarstva u kojem se navodi, između ostalog, da je na tom skupu u Herceg Novom negiran crnogorski identitet, Dačić je zapitao da li se ugrožava srpski identitet kada se u Srbiji pjevaju crnogorske pjesme.

- Da li ugrožava naš identitet kada su u našim delegacijama ljudi crnogorskog porekla ili kada se na našim veseljima pevaju crnogorske pesme - naveo je Dačić u izjavi novinarima.

Ministarstvo kulture Crne Gore najavilo je juče da će podnijeti prijave protiv organizatora koncerta u Herceg Novom u okviru tradicionalne manifestacije "Trg od ćirilice".

- Isticanje simbola drugih država, skrnavljenje zvanične himne Crne Gore uz, u takvim prilikama, gotovo nezaobilazne političke i nacionalističke poruke, samo su neki od elemenata zbog kojih će Ministarstvo kulture protiv organizatora koncerta podnijeti prijavu pred nadležnim organima - dodaje se u saopštenju crnogorskog Ministarstva.

Humanitarni koncert "Za naše Kosovo i Metohiju" održan je 12. avgusta na Kanli kuli u Herceg Novom, u organizaciji Fondacije "Delije" a povodom 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve i 630 godina Kosovske bitke.

U bogatom programu nastupili su Ivana Žigon i Kosovski božuri, grupa "357" i Trubački orkestar Marka Gligorijevića, uz specijalne goste večeri - Vladu Georgieva i Danicu Crnogorčević.

Koncert je održan u okviru manifestacije "Trg od ćirilice" koju je organizovala crkvena opština Herceg Novi - Mitropolije crnogorsko-primorske.