latinica  ћирилица
15/08/2019 |  17:24 | Autor: SRNA

"Za Srpsku nema obavezujuće odluke bez potvrde u NSRS i na referendumu"

Asocijacija Stvaraoci Republike Srpske ocijenila je da je pitanje članstva BiH u NATO postalo najvažnije političko pitanje i istakla da građani očekuju da, ako postoji sumnja u artikulisanu volju srpskog naroda, bude zatraženo izjašnjavanje Narodne skupštine Srpske ili da građanska volja bude utvrđena na referendumu.
Pale: Asocijacija Stvaraoci Republike Srpske - Foto: SRNA
Pale: Asocijacija Stvaraoci Republike SrpskeFoto: SRNA

Iz Asocijacije Stvaraoci Republike Srpske navode da nemaju namjeru da arbitriraju da li je akt koji je navodno podržao nekadašnji srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović pristanak Republike Srpske na članstvo BiH u NATO ili samo prihvatanje saradnje sa ovim savezom, ali ističu da u obje varijante taj akt za srpsku stranu ne može biti obavezujući ako ga ne ratifikuje Narodna skupština Srpske i na referendumu podrže građani.

- Od političara građani očekuju, posebno od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, ako postoji sumnja u artikulisanu volju srpskog naroda, da se ne potežu istorijski pogrešni potezi, kao što je to urađeno u oktobru 1991. godine, nego da zatraže izjašnjavanje Narodne skupštine Republike Srpske ili da da se volja građana Srpske utvrdi na referendumu - navodi se u saopštenju iz Asocijacije.

Stvaraoci Srpske naglašavaju da je pitanje članstva BiH u NATO savezu, oko čega su i sami srpski političari podijeljeni, u ovom trenutku postalo najvažnije političko pitanje.

Oni ističu da je riječ o izjavama ili aktima koje, prema jednim, predstavljaju "presuđene činjenice" za članstvo BiH u NATO, a, prema dugim, dokaz da se takve izjave tako ne mogu tumačiti.

Stvaraoci Srpske ističu da Komšić posebno mora imati odgovornost za postupke koje čini, te da mora da shvati da se u BiH nikad ništa nije postiglo ucjenama ili nametanjem rješenja.

Oni apeluju na sve političke subjekte u BiH da "ne treba, nemuštim izjavamaradi lične promocije, da pomažu neprijateljima BiH koji su već prozvali BiH kao zemlju čuda u kojoj su njeni najveći neprijatelji oni koji se deklarišu kao njeni jedini zaštitnici".