latinica  ћирилица
15/08/2019 |  17:33 ⇒ 19:57 | Autor: SRNA

OBA: Diploma Mehmedagića uredno stečena

Diploma direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmana Mehmedagića uredno je stečena i izdata, što je potvrđeno u više ranijih provjera tokom njegove karijere u obavještajnom sektoru, saopšteno je danas iz ove agencije.
OBA BiH - Foto: RTRS
OBA BiHFoto: RTRS

U saopštenju se ocjenjuje da rješenje kojim Inspektorat Republike Srpske traži od banjalučkog Univerziteta za poslovne studije poništavanje diplome direktora OBA predstavlja novi napad na Agenciju.

- OBA BiH i Mehmedagić su već duže pod konstantnim udarima pojedinih pravosudnih i političkih centara moći kojima ne odgovara zakonit, profesionalan i odgovoran rad Agencije u borbi protiv kriminala i drugih štetnih djelovanja po BiH i njene građane - navedeno je u saopštenju.

Iz OBA tvrde da je pokušaj da se preko Inspektorata Republike Srpske na ovakav način diskredituju Mehmedagić i OBA samo nastavak tih udara, te da je "potpuno jasno ko i sa kojim ciljem stoji iza njih".

U saopštenju se napominje da pravosudne institucije i inspekcije mogu u skladu sa zakonom da vrše provjere, ali da "niko nema pravo da montira bilo kakve istrage kojima bi bile diskreditovane osobe koje se suprotstavljaju organizovanom kriminalu u BiH".

Mediji su danas objavili da je Inspektorat Republike Srpske donio rješenje kojim je rektoru banjalučkog Univerziteta za poslovne studije Radovanu Klincovu naređeno da poništi Mehmedagićevu diplomu i da je u "Službenom glasniku Srpske" proglasi ništavnom.

Inspektorat Republike Srpske donio je 5. avgusta rješenje o poništenju diplome koja je izdata 21. septembra 2007. godine.

Klincov je najavio da će se rukovodstvo ustanove, koje je na kolektivnom godišnjem odmoru, tim povodom oglasiti nakon 20. avgusta, ističući da im je u prvom planu njihova ustanova i da ih ne interesuje ničije ime i prezime.

Početkom godine Tužilaštvo BiH je pokrenulo istragu o lažnim diplomama i tada je zatražilo od svih bezbjednosnih agencija da dostave diplome o završenom obrazovanju.