latinica  ћирилица
15/08/2019 |  18:18 ⇒ 16/08/2019 | 08:22 | Autor: RTRS

U BiH se i dalje lome koplja oko Godišnjeg nacionalnog plana

U BiH se i dalje lome koplja oko Godišnjeg nacionalnog plana za NATO. Predsjedavajući Željko Komšić pokušava ga ubaciti u dnevni red sjednice Predsjedništva BiH, najavljene za 20. avgust, iako potpisnici sprazuma, prije deset dana, o njemu nisu ni razgovarali. Za ANP navija i Vašington, što je svojom izjavom potvrdio i zamjenik pomoćnika državnog sekretata za Evorpu i Evroaziju Metju Palmer. Za zvaničnu Banjaluku - to je miješanje u unutrašnja pitanja.

Metju Palmer u izjavi za Glas Amerike ističe važnost predaje Godišnjeg nacionalnog programa za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO. Ovakvom izjavom, u vrijeme pregovora o formiranju vlasti, nijedna zemlja, pa ni SAD, ne bi trebalo da se miješa u unutrašnja pitanja, uzvraćaju u SNSD-u.

- Prema ovome kako Palmer tumači, BiH mora da postane članica NATO-a, iako u zemlji ne postoji konsenzus o tom pitanju. Konsenzus će teško postići, s obzirom na to da se zna da to Republika Srpska ne prihvata, da je donijela odluku o vojnoj neutralnosti i da je obavezuju odluke Narodne skupštine - rekla je Dušanka Majkić, delegat SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Odmah nakon dogovora trojice lidera o formiranju vlasti, Bakir Izetbegović, nameće redukovani Godišnji plan, iako o njemu, nije razgovarao s Miloradom Dodikom, što je potvrdio i za sarajevske medije. Izetbegović sada traži podršku dijela međunarodne zajednice.

- Uz snažnu podršku dijela međunarodne zajednice, Bakir Izetbegović, zajedno sa članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Šefikom DŽeferovićem, pokušava da sruši dogovor o formiranju novog Savjeta ministara i to tako što traži ustupke kojih nema u potpisnaom sporazumu i za koje zna da ih nikada neće dobiti - navodi Staša Košarac, predsjedavajući Kluba posalnika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Uslovljavanjem ANP-a i njegovim uvrštavanjem u dnevni red sjednice Predsjedništva, bošnjačka strana želi da dobije na vremenu, upozorava univerzitetski profesor Milovan Milutinović. To što se pozivaju na ranije odluke, kaže da je, ipak, poslednja Narodne skupština Srpske.

- NSRS je vrlo jasno rekla da je opredijeljena za vojnu neutralnost i da je time, na određen način, poništila sve akte koji su ranije doneseni po pitanju evroatalnskih integracija - istakao je Milutinović.

Vojno-politički analitičar Vlado Radulović iz Beograda ocjenjuje da bi prihvatanje Godišnjeg plana, pa i redukovanog, značilo zeleno svjetlo članstvu u alijansi.

- Јer slanje ANP-a to je taj stepenik koji morate da preskočite da bi aktivirali MAP. Onog trenutka kad aktivirate MAP vi ste pokucali na vrata NATO-a i onda je sljedeći korak poziv koji slijedi ka punopravnom članstvu - pojašnjava Radulović.

Iz Banjaluke poruka da njen put u NATO zavisi od Srbije, čiju politiku vojne neutralnosti poštuje Brisel. Od kada je Srbija postala članica Partnerstva za mir, godišnje se organizuje oko 100 zajedničkih aktivnosti s Alijansom.