latinica  ћирилица
15/08/2019 |  18:43 ⇒ 16/08/2019 | 08:43 | Autor: SRNA

Dodik: Odbijam bilo kakvo američko uplitanje u unutrašnja pitanja

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas da odbija bilo kakvo uplitanje Amerikanaca u unutrašnja pitanja BiH.
Milorad Dodik (Foto:N1) -
Milorad Dodik (Foto:N1)

Dodik je naglasio da energično odbija svaku vrstu posredovanja bilo koga iz međunarodne zajednice, uključujući i SAD, u vezi sa održavanjem sjednica Predsjedništva BiH ili sa radom neke druge institucije.

- Јutros su Amerikanci pokušali da iskordiniraju tri kabineta članova Predsjedništva BiH da nešto urade, ali ja nisam dozvolio svojim savjetnicima da učestvuju u tome jer, ponavljam, BiH je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, a ne od američke Ambasade - rekao je Dodik novinarima na Јahorini.

Na pitanje novinara da ponovo prokomentariše situaciju u vezi sa donošenjem Nacionalnog godišnjeg programa, Dodik je rekao da se njegov stav zna, a to je da nema ništa od toga.

- Ništa nije dogovoreno. Gospodin /predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko/ Komšić pokušava da spekuliše tako što je tu tačku stavio na dnevni red, ali ja ću da odbijem taj prijedlog. Formiranje Savjeta ministara i dalje je uslov za normalno funkcionisanje vlasti u BiH - naveo je srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, ponovio je da su stranci devastirali BiH svojim uplitanjem, da su razrušili ustavni poredak u BiH, a grubim političkim nasiljem visoki predstavnici promijenili Dejtonski sporazum i Ustav BiH što, kako je rekao, traži nove odgovore, koji će uslijediti vrlo brzo.

Dodik je potvrdio da je sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH Petrom Ivancovim danas na Јahorini razgovarao o aktuelnim političkim temama, bez ikakve mistifikacije.

- Potrebno je, prema stavu Ruske Federacije, formirati što prije vlast u BiH, što je nesumnjivo. Oni se boje da BiH ne uđe u još ozbiljniju krizu - rekao je Dodik.

On smatra da kulminacija problema, koji su sada vidljivi i koji su vezani za pokušaje određenih struktura da Srbima uskrate pravo da budu legitimno predstavljeni na nivou BiH, vodi do toga da upravo inicijatori tih ideja sami ruše BiH, na šta, kako je rekao, srpska strana ima spreman odgovor.

Dodik je dodao da će i u popodnevnim časovima imati nekoliko bilateralnih susreta sa amabasadorima akreditovanim u BiH.