latinica  ћирилица
15/08/2019 |  18:46 ⇒ 16/08/2019 | 09:02 | Autor: RTRS

Formirati Savjet ministara, omogućiti legitimno predstavljanje

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, nakon sastanka sa ruskim ambasadorom u BiH Petrom Ivancovim na Јahorini, izjavio je da očekuje da će Savjet ministara biti formiran u roku od 30 dana. Ne bude li tako, najavljuje adekvatne mjere. Ne želi da precizira koje, ali će, kaže, ideje predstaviti Parlamentu Srpske. Ivancov je izrazio zabrinutost zbog toga što deset mjeseci nakon izbora, institucije BiH ne funkcionišu.

Formirati Savjet ministara, omogućiti legitimno predstavljanje i zaustaviti opstrukcije - ovo su prioriteti za srpskog člana Predsjedništva BiH. Priznaje, razmišlja i o scenariju koji bi mogao uslijediti nakon što istekne rok za formiranje vlasti na nivou BiH.

- Rekao sam da ćemo sačekati da istekne trideset dana. Nakon toga, imam razne ideje koje ću predložiti Narodnoj skupštini. O njima razmišljam i one će biti biti isključivo motivisane potrebom da se poštuje Ustav BiH i Aneks 4 - jasan je Dodik.

Dodik je kategoričan - narod je izabrao i mi treba da konstituišemo vlast.

Priča o NATO i ANP-u izmišljena je, kaže, da bi se spriječilo formiranje vlasti na nivou BiH, ali od toga, dodaje, neće biti ništa. Potvrdio je da će prisustvovati predstojećoj redovnoj, ali i vanrednoj sjednici Predsjedništva.

- Kao srpski član Predsjedništva, po Poslovniku, imam pravo da zatražim vanredno zasjedanje Predsjedništva, koja je po mom prijedlogu imala samo jednu tačku dnevnog reda - potvrđivanje kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara. Gospodin Komšić je u želji da iskomplikuje sitiaciju prije toga zakazao redovnu sjednicu na koju je stavio glasanje o nekom dokumentu koji je potpuno famozan, tvrdeći da, ako se ne izglasa, on neće glasati za kandidata. To je njegovo pravo. On se poigrao s time - kaže srpski član Predsjedništva BiH.

Zbog situcije u kojoj se BiH nalazi deset mjeseci nakon izbora, zabrinut je ruski ambasador u BiH. Rješenje vidi u formiranju Savjeta ministara. Ističe da sva sporna pitanja treba rješavati kompromisno, nakon formiranja vlasti.

- Nadam se da je dogovor političkih subjekata u BiH moguć. Rusija se, za razliku od pojedinih, ne miješa u unutrašnja pitanja ove zemlje - kaže Ivancov.

Pokušala je međunarodna zajednica da se umiješa u približavanje stavova o redukovanom Godišnjem nacionalnom programu za NATO. Ali je njihovu inicijativu za održavanje sastanka savjetnika kabineta članova Predsjedništva BiH, Dodik odbio.

- Moji ljudi se neće sastajati s njima. Ponoviću, po Ustavu, BiH je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, a ne iz američke, ruske ambasade ili Evropske komisije. Ako neko sada želi da uvuče Amerikance u sve ovo, ja to odbijam i mi u tome nećemo učestvovati - kategoričan je Dodik.

Dodik je ponovio da je BiH neuspješan eksperiment, o čemu, kako je istakao, govori prisustvo OHR-a koji je zloupotrijebio Dejtonski sporazum i bitno ga degradirao.

Ozbiljnu krivicu za neuspjeh BiH snosi OHR i oni koji stoje iza njega, zapadne zemlje - zaključuje Dodik.