latinica  ћирилица
15/08/2019 |  20:35 ⇒ 20:38 | Autor: SRNA

Počelo 11. "Licidersko srce", festival i u Višegradu

Tradicionalni Međunarodni dječiji festival folklora "Licidersko srce" večeras je svečano otvoren u Užicu, a tokom manifestacije će do ponedjeljka, 19. avgusta, biti organizovan niz programa i u Višegradu i na Zlatiboru.
Licidersko srce - Foto: RTRS
Licidersko srceFoto: RTRS

Svaki narod svojim igrama i pjesmama iskazuje svoje posebnosti, koje se na ovakvim susretima obogaćuju i čine još ljepšim, rekao je direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović na svečnom otvaranju u Užicu. 

- Srpska tradicija ima od oblasti do oblasti, od grada do grada, svoje manje ili veće posebnosti. Ova manifestacija je vrhunska prilika da se te naše posebnosti slože i u susretu sa djecom koja su ovdje donijela svoje igre i djeluju kao jedna jedinstvena, i to sa obje strane rijeke Drine - rekao je Cicović.

Ističući da ga raduje što se iz godine u godinu "sve pretvara u jedno veliko kolo radosti u stvaralaštvu", Cicović je pozvao na festivalsko druženje u subotu, 17. avgusta, u Andrićgradu, u Republici Srpskoj.

Svečnom otvaranju 11. "Liciderskog srca" prethodilo je otvaranje izložbe narodnih nošnji zemalja učesnica i svečani defile foklornih društava.

Otvaranju su prisustvovali diplomatski predstavnici pojedinih zemalja iz kojih su stigli dječji folklorni ansambli, kao i gradonačelnik Užica Tihomir Petković.

Na ovogodišnjem festivalu učestvuje oko hiljadu djece i mladih iz Republike Srpske, Srbije, Indije, Gruzije, Moldavije, Ukrajine, Njemačke, Češke, Tajvana i Bjelorusije.

Ovom festivalu u subotu, 17. avgusta, u Andrićgradu će prisustvovati ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić, koji će zajedno sa učesnicima i organizatorima manifestacije, stići turističkim brodom kroz kanjon Drine.

Organizator festivala je Udruženje građana Era, a suorganizatori su Grad Užice, TO Zlatibor i Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, čijim se zalaganjem ta manifestacija godinama održava i u Andrićgradu i Višegradu.

Svojevrsna atrakcija manifestacije je festivalska plovidba brodom od Perućca do Višegrada.

Do sada je na ovom festivalu, koji je prvi put organizovan 2009. godine, učestvovalo 8.500 djece iz 40 zemalja Evrope, Azije, te Sjeverne i Јužne Amerike.

Pokrovitelj "Liciderskog srca" je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.