latinica  ћирилица
16/08/2019 |  08:21 ⇒ 08:21 | Autor: SRNA

Srpska lista: Bez obzira na zastavu, Novo Brdo nije albansko

Srpska lista je najoštrije osudila pokušaje otimanja srpske kulturne baštine od institucija samoproglašenog Kosova i poručila da su Albanci mogli svoju zastavu, umjesto na srpsku tvrđavu na Novom Brdu, da pobodu i na Mjesec, ali da on i dalje ne bi bio njihov, kao što nisu ni tvrđava u Novom Brdu niti Crkva Svetog Nikole.
Srpska lista - Foto: RTRS
Srpska listaFoto: RTRS

Iz Srpske liste ocjenjuju da je očigledno da su albanske partije počele kampanju, prema pravilu, preko leđa srpskog naroda i da svilene uši međunarodnih predstavnika ne čuju apele srpskog naroda.

- Ipak, istorijske činjenice pohranjene u duši svakog Srbina ne može izbrisati nikakva otimačina i nijedan falsifikat. Zato ćemo uvijek i na svakom mjestu podsjećati da na tlu Evrope u 21. veku pred očima svijeta neko nastoji da otme od srpskog naroda njegov korijen, istoriju i pamćenje - saošteno je iz Srpske liste.

Oni poručuju da se Srbi na Kosmetu sa tim nikada neće saglasiti i to nikada neće prihvatiti niti dozvoliti.

Privremene prištinske institucije istakle su juče zastavu samoproglašenog Kosova ogromnih dimenzija na srednjovjekovnoj srpskoj tvrđavi Novo Brdo.

Uz Crkvu Svetog Nikole, koja je u blizini, istaknuta je još jedna zastava samoproglašenog Kosova i postavljeno nekoliko vojnih šatora pored kojih je desetak osoba u uniformama.

Vlasti samoproglašenog Kosova nedavno su odobrile služenje katoličke mise na ostacima pravoslavne Crkve Svetog Nikole u tvrđavi Novo Brdo, a zamjenik prištinskog premijera u ostavci Enver Hodžaj izjavio je da "vjersko i kulturno nasljeđe na Kosovu pripada građanima Kosova".

Srpska srednjovjekovna tvrđava Novo Brdo, koja se nalazi 20 kilometara istočno od Prištine, podignuta je prvih godina vladavine kralja Milutina početkom 14. vijeka s ciljem zaštite bogatog rudnog područja.