latinica  ћирилица
16/08/2019 |  08:38 ⇒ 09:26 | Autor: SRNA

Zastava samoproglašenog Kosova na Novom Brdu - čin osvete Srbima

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju ocijenila je da isticanje zastave samoproglašenog Kosova na tvrđavi na Novom Brdu, osim što predstavlja čin grubog istorijskog revizionizma, znači i neku vrstu osvete braniocima tog grada, zbog čije istrajnosti je tvrđava do danas ostala simbol srpskog junaštva i otpora.
Kancelarija za KiM (Foto: Kancelarija za KiM) -
Kancelarija za KiM (Foto: Kancelarija za KiM)

- Tvrđava Novo Brdo je jedan od ključnih srpskih istorijskih i arheoloških lokaliteta i svaki pokušaj da se ona prikaže u drugom svjetlu je ništa drugo do akt nasilnog brisanja istorije, sračunat s ciljem da se dodatno produbi međunacionalni jaz na Kosovu i Metohiji - saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

U saopštenju se ocjenjuje da oni koji danas žele da Kosovo i Metohiju učine monoetničkim nisu slučajno izabrali Novo Brdo kako bi drskim i beskrupuloznim provokacijama i falsifikovanjem istorije sakrili činjenicu da je Kosmet u vrijeme kada je bio srce srpskog etničkog prostora bio jedna od najbogatijih u kulturno najnaprednijih oblasti Evrope.

- Novo Brdo nikada neće biti "kosovarski" istorijski spomenik i nakon ovoga možemo samo da se zapitamo šta je sljedeće - možda postavljanje crnih albanskih orlova umesto krstova na kupole srpskih srednjovjekovnih crkava? - navodi se u saopštenju.

Privremene prištinske institucije istakle su juče zastavu samoproglašenog Kosova ogromnih dimenzija na srednjovjekovnoj srpskoj tvrđavi Novo Brdo.

Uz Crkvu Svetog Nikole, koja je u blizini, istaknuta je još jedna zastava samoproglašenog Kosova i postavljeno nekoliko vojnih šatora pored kojih je desetak osoba u uniformama.

Srpska srednjovjekovna tvrđava Novo Brdo, koja se nalazi 20 kilometara istočno od Prištine, podignuta je prvih godina vladavine kralja Milutina početkom 14. vijeka s ciljem zaštite bogatog rudnog područja.