latinica  ћирилица
16/08/2019 |  09:32 | Autor: SRNA

Potreba za pojačanom kontrolom UIO i Granične policije

Kancelarija za veterinarstvo BiH obavijestila je Upravu za indirektno oporezivanje i Graničnu policiju BiH o potrebi za pojačanim kontrolama sa ciljem sprečavanja unošenja afričke kuge svinja u BiH donošenjem mesa i proizvoda od mesa iz zaraženih zemalja, rečeno je Srni iz Kancelarije za veterinarstvo.
Afrička kuga svinja - analiza - Foto: RTRS
Afrička kuga svinja - analizaFoto: RTRS

Pored uvođenja privremene zabrane uvoza domaćih i divljih svinja, te njihovih proizvoda iz Srbije, Kancelarija za veterinarstvo je preduzela niz preventivnih mjera kako bi bilo spriječeno unošenje ove bolesti u zemlju.

Iz Kancelarije navode da se prilikom izdavanja Rješenja o nepostojanju veterinarsko-zdravstvenih smetnji za uvoz vrši kontrola zahtjeva koji se izdaju samo za pošiljke koje potiču iz slobodnih područja, te da se vrši njihova kontrola prilikom uvoza.

- Kancelarija obavještava nadležne organe entiteta i Brčko distrikta BiH o situaciji u Evropi i regionu. Preko navedenih nadležnih organa zatraženo je obavještavanje svih veterinarskih organizacija, laboratorija, vlasnika farmi svinja i korisnika lovišta o povećanom riziku za pojavu bolesti u BiH i preduzimanju preventivnih i mjera biosigurnosti sa ciljem njenog ranog otkrivanja - ističu iz Kancelarije.

Kancelarija je uključena u regionalni projekat Pripravnost za afričku kugu svinja na Balkanu Organizacije za hranu i poljoprivredu UN, kroz koji će biti održane radionice i pripremiti edukativni materijal za nadležna tijela odgovorna za veterinarstvo, šumarstvo i lovstvo, te za veterinare, veterinarske inspektore, farmere i lovce.

U sklopu navedenog projekta održane su radionice za nadležne organe u toku juna, kao i za uzgajivače svinja.

- Apelujemo na sve farmere da pojačaju biosigurnosne mjere na farmama svinja, kao i na lovačka udruženja da obrate pažnju i obavezno prijave sumnju na pojavu bolesti - ističu iz Kancelarije za veterinarstvo.

Iz ove institucije navode da učestvuju kao posmatrač i u radu Stalne grupe eksperata za afričku kugu svinja u Evropi u okviru Globalnog okvira za kontrolu naročito opasnih zaraznih bolesti životinja za Evropu, te da prate utvrđene preporuke koje prosljeđuje relevantnim nadležnim organima.

"Kancelarija će nastaviti da prati situaciju po pitanju pojave i širenja ove bolesti te u saradnji sa nadležnim organima entiteta i Brčko distrikta BiH donijeti potrebne odluke o daljim koracima neophodnim za sprječavanje unošenja i rano otkrivanje bolesti", ističu iz Kancelarije.

Kancelarija za veterinarstvo je u ponedjeljak, 12. avgusta, zbog sumnje na prisustvo afričke svinjske kuge u Srbiji usvojila Uputstvo o privremenoj zabrani uvoza određenih pošiljki radi sprečavanja unosa u BiH.

Ovim upustvom se zabranjuje uvoz domaćih i divljih svinja, svinjskog mesa, kao i proizvoda koji nisu bili obrađeni na način da je sa sigurnošću uništen virus afričke svinjske kuge.