latinica  ћирилица
17/08/2019 |  11:11 ⇒ 11:38 | Autor: RTRS

Đajić: Povećanje nataliteta mora biti najvažnija tema u Srpskoj

Najvažnija tema u Republici Srpskoj mora biti povećanje nataliteta. Iz tih razloga pokrenuta je fondacija "Djeca nam se rađala", koja ima zadatak da u javnost iznosi najljerše brojke o rađanju djece u Srpskoj, istakao je Vlado Đajić, direktor Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Vlado Đajić gostujući u "Vikend jutru" na programu RTRS-a.

- U ovom trenutku rađa nam se oko 9.000 djece, a umire između 14.000 - 15.000. Kada ovome dodamo i one koji odlaze u inostranstvo, dolazimo do poražavajućih podataka. Međutim, pametnom natalitetnom politikom možemo mnogo toga promjeniti - istakao je Đajić.

On je pohvalio inicijativu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da svaki novi bračni par dobije 30.000 KM.

- Sa svakim djetetom, dobijate 10.000 KM, što znači da sa troje djece, to vam budu kao bespovratna sredstva, odnosno jedna lijepa podloga za početak života. Treba animirati svijest kod naroda za potomostvom. Šta ima ljepše od djeteta, mirisa bebe... U to treba ugraditi i patriotski naboj, da ako nemaš troje djece, dovodiš u pitanje i opstanak same države, što kod nas i jeste slučaj - naveo je Đajić.

On je dodao da će 12. septembra na Gradskom stadionu u Banjaluci odigrati se humanitarni meč za natalitet Republike Srpske.

- Biće to utakmica između vetarana Crvene zvezde, s jedne strane, i veterana Borca i Republike Srpske, s druge strane. Ugostićemo veličine poput Dragana DŽajića, Vladimira Petrovića Pižona, Miloša Šestića, Duleta Savića....I mi doktori Republike Srpske spremamo ekipu, i odmjerićemo snage sa novinarima Republike Srpske. Meč je humanitarnog karaktera, ulaz je besplatan. Pozivim sve građane da podržae ovu akciju i pridruže nam se na stadionu - kaže direktor UKC Republike Srpske.

Đajić se osvrnuo i na godinu dana rada u novim prostorijama UKC Republike Srpske.

- Uz pomoć rukovodstva Republike Srpske napravili smo državni KC kakav ima malo ko u regionu. Јuče smo imali dva stručnjaka iz Austrije koji nisu mogli vjerovati da ovako nešto ima u Banjaluci. Gotovo da nema dana da nemamo doktore iz Srbije, ali i inostranstva koji operišu, ili drže razna predavanja, i svi su oduševnjeni sa ovim što imamo ovdje - istakao je DŽajić.

Za kraj on je nagovijestio još jedan novitet koji će biti u sistemu UKC Republika Srpska.

- Već u januaru puštamo u rad kardiohirurgiju! Imaćemo dvije operacione sale kakve nemaju ni mnogo bogatije države u regionu, a sve u vidu poboljšanja usluga za građane Republike Srpske - zaključio je Vlado Đajić, direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, gostujući u "Vikend jutru".