latinica  ћирилица
17/08/2019 |  16:22 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

U Banjaluci održana treća regata u okviru Inicijative "Čist Vrbas"

U organizaciji rafting kluba "Kanjon" održana je treća turistička regata u okviru ovogodišnjih aktivnosti Inicijative "Čist Vrbas". Medijski radnici i ostali ljubitelji raftinga učestvovali su u regati na Vrbasu, a imali su priliku da osjete čari Vrbasa i ovog adrenalinskog sporta po kojem Banjaluka postaje prepoznatljiva.

Svi učesnici regate na Vrbasu imaju samo riječi hvale za organizaciju i profesionalnost raftera domaćina. Poruka je da je ovo iksustvo koje se mora doživjeti i što prije ponoviti.

Cilj akcije, osim čišćenja Vrbasa u kanjonu Tijesno, je i doprinos kanidaturi Banjaluke za organizovanje Svjetskog prvenstvo u raftingu 2021. godine.

Aleksandar Pastir , predsjednik RK "Kanjon" rekao je da se ova regata zavrsila sigurno što je i bio njen cilj.

- Rafting nije samo odlazak na rijeku, već je i bezbjednost veoma bitna, i to smo htjeli da pokazemo ljudima - rekao je Pastir.

Kanjon Vrbasa je jedna od najatraktivnijih sportskih i turističkih destinacija u regiji. Turistička regata je i u kalendaru turističkih manifestacija grada Banjaluke.

Turistička regata je dio aktivnosti koju realiziramo u okviru Inicijative “Čist Vrbas“ i u duhu je Povelje za Čist Vrbas, koju su u maju 2013. godine u Donjem Vakufu osim gradonačelnika i načelnika lokalnih zajednica u slivu Vrbasa potpisali predstavnici resornih ministarstava oba entiteta, Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, Fonda za zaštitu okoline i energetsku efikasnost Republike Srpske te partneri projekta: kompanija Coca-Cola HBC B-H Sarajevo, Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP) i Vlada Јapana.

Rijeka Vrbas jedan od prioriteta za očuvanje prirodnog bogatstva grada i zato moramo da je čuvamo, poruka je sa turističke rafting regate.