latinica  ћирилица
18/08/2019 |  10:16 ⇒ 12:18 | Autor: SRNA

Linta: Grabar Kitarović vodi proustašku politiku

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta ocijenio je da je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u nedavnom intervjuu za huškački i šovinstički list "Hrvatski tjednik" još jednom potvrdila da vodi proustašku politiku.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

Linta u saopštenju ističe da Kitarovićeva dosljedno zastupa proustaške stavove o velikosrpskoj agresiji, Domovinskom ratu, "Oluji", ćirilici i hrvatskim zločincima.

On smatra da je srpski državni i nacionalni interes da se u javnosti stalno govori prava istina da je proustaški režim Franje Tuđmana izvršio agresiju na krajiške Srbe, da je Domovinski rat bio agresivni i osvajački i da su "Oluja", "Bljesak" i druge hrvatske vojno-policijeke akcije bile zločinačke.

Linta ocjenjuje da je Kitarovićeva u intervjuu za "Hrvatski tjednik" dosljedno zastupala proustaške stavove o Anti Paveliću, pozdravu "Za dom spremni", ustanku u Srbu, Blajburgu i Јasenovcu sa neskrivenim ciljem rehabilitacije NDH i ustaškog režima.

Kitarović, naveo je on, okrivljuje poglavnika genocidne NDH i nacistu Antu Pavelića da je izdao i prevario Hrvate jer je prodao pola Hrvatske Italijanima, a ne zbog rasnih zakona i počinjenog genocida nad srpskim narodom.

- Za koljački pozdrav "Za dom spremni" ona kaže da je stari hrvatski pozdrav i da je njegova upotreba za vrijeme rata devedesetih bila pozitivna. Grabar Kitarović za ustanak srpskog naroda 27. jula 1941. godine protiv genocidne NDH navodi da nije bio ustanak, već pokolj Hrvata", naveo je Linta.

On je dodao da Kitarovićeva zastupa stav da su ubijeni ustaški zlikovci u Blajburgu nevine žrtve, jer im tobože u pravednom sudskom postupku nije dokazana krivica.

- Hrvatska predsjednica traži da se posredstvom forenzike tobože utvrdi prava istina o broju ubijenih u Јasenovcu, s jasnom namjerom da se najveća fabrika smrti na Balkanu predstavi kao radni logor - kaže Linta.

Linta je podsjetio da je Kitarovićeva rekla da poštuje ratnog zločinca Tomislava Merčepa koji je odgovoran za ubistvo više od 120 Srba u Vukovaru, kao i ostale hrvatske zločince koji su odgovorni za brutalna ubistva i mučenja srpskih civila i ratnih zarobljenika.

Kitarovićeva je protiv uvođenja ćirilice u Vukovar, čime je, kaže Linta, poslala jasnu poruku da preostali Srbi u Hrvatskoj nisu dobrodošli i da im je najbolje da se isele ili asimiluju.