latinica  ћирилица
18/08/2019 |  16:15 ⇒ 19/08/2019 | 10:21 | Autor: RTRS

Novi zakon o zabrani pušenja ispraznio ugostiteljske objekte u Crnoj Gori

Od srijede je u Crnoj Gori na snazi Zakon o zabrani pušenja u javnim, zatvorenim prostorijama, osim u kazinima. Kazne za nepoštovanje ovog zakona iznose i do 20.000 evra.

U ugostiteljskim objektima Zakon, kažu, poštuju da ne bi morali da plaćaju drakonske kazne. Ipak, strahuju da će to znatno uticati na broj gostiju.

Ugostiteljski objekti u Nikšiću, danas, gotovo prazni. Gostiju je bilo uglavnom u baštama gdje su mogli da koriste cigarete. Nikšićani koje smo anketirali kažu da ovaj zakon neće moći biti potpuno ispoštovan.

- Najveća glupost je provođenje evropskih zakona u malim državama. Prvo treba da se obezbijede neki uslovi, pa tek onda da se uvode zakoni. Nijedna kafana, ni organizacija nije obezbijedila posebnu prostoriju za ljude koji koriste duvan - ističu.

- Ova mala zemlja koja živi od šverca cigareta da zabrani korištenje cigareta...Mislim da je to malo licemjerno, prvo treba toj hobotnici stati na vrat da se zabrani šverc, pa onda krenuti sa zabranom pušenja u ugostiteljskim objektima- kaže drugi Nikšićanin.

Vlasnicima ugostiteljskih objekata ostavljena je mogućnost da za korisnike cigareta odrede prostoriju isključivo za tu namjenu, koja mora da bude izolovana, površine veće od deset metara kvadratnih, ali sa ograničenjem od 20 odsto radnog, odnosno, javnog prostora.

Novi zakon u Crnoj Gori za sada se poštuje, mada lijepo je vrijeme, bašte su pune, pa se sa preciznošću ne može govoriti da li će se poštovati kada vremenski uslovi budu drugačiji i kada se budu koristili zatvoreni prostori.

Crna Gora je u više navrata i uz kompromise sa ugostiteljima, pokušavala da ograniči upotrebu duvana, ali takva rješenja nisu dala rezultate. Ovaj put pribjegla je velikim kaznama koje iznose i do 20 000 evra. Udar na džep možda će uticati na poštovanje ovog Zakona.