latinica  ћирилица
18/08/2019 |  16:24 ⇒ 20:00 | Autor: RTRS

Vučić i Dodik obilaze auto-put "Miloš Veliki" (FOTO)

Sve je spremno za otvaranje deonice auto-puta "Miloš Veliki" od Obrenovca do Ljiga. Sa ranije otvorenom deonicom Ljig–Preljina činiće celinu od 103 kilometra auto-puta. Otvaranjem ovog puta saobraćaj se izmješta sa "magistrale smrti", Ibarske magistrale i put od Beograda do Čačka skraćuje na sat vremena. Auto-put će svečano otvoriti predsjednik Srbije Aleksandr Vučić.
Vučić-Dodik - Foto: RTRS
Vučić-DodikFoto: RTRS

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas u društvu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika naplatnu rampu Obrenovac na auto-putu "Miloš Veliki", koji će večeras biti pušten u saobraćaj.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik čestitao je predsjedniku Srbije i vladi na velikom poduhvatu koji predstavlja auto-put "Miloš veliki".

- Došao sam putem koji je izgradio Vučić. Ovo je veličanstven dan, veliki događaj za Srbiju ali i za sve nas Srbe ma gde da živimo. Mi smo zagledani u Srbiju i njene uspehe jer što je ona jača i nama će biti lakše - rekao je Dodik, koji zajedno sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem, ministrima, kineskim partnerima i drugima obilazi auto-put.

Kako je rekao i Srpska sarađuje sa Kinom i u toku su razgovori u vezi sa gradnjom autoputa Banjaluka-Prijedor.

Prema Dodikovim riječima put "Miloš veliki" zasnovan je na željama mnogih, ali svojim pravcom treba da omogući lakšu komunikaciju između Srbije i Srpske.

- Zahvalan sam jer bez ovog približavanja ne bismo mogli da se očuvamo kao zajednica. Srpska očekuje velike poslove u vezi sa izgradnjom puta od Kuzima do Doboja. Napravićemo poveznicu koju željno očekujemo i koja će početi u Banjaluci a završiti u Beogradu. Svi putevi vode u Beograd - rekao je on.

Foto. RTRS

Vučić je razgovarao sa predstavnicima kompanija koji su gradili ovu dionicu.

U društvu Vučića i Dodika je i jedan od lidera crnogorskog opozicionog saveza Demokratski front Andrija Mandić.

U obraćanju novinarima, Vučić se zahvalio Dodiku i Mandiću što prisustvuju današnjoj svečanosti.

Andrija Mandić izjavio je danas da je otvaranjem auto-puta "Miloš Veliki" Beograd bliži Baru, a Srbija bliža Crnoj Gori. Mandić je u izjavi novinarima tokom obilaska novog auto-puta, rekao da je otvaranje auto-puta "Miloš Veliki" istorijsko ne samo za Srbiju, već i za Crnu Goru.

Upitan kada će Crna Gora izgraditi svoj auto-put prema Srbiji, Mandić je rekao da bi se u Crnoj Gori radovali da to može da bude već sutra, ali ne može.

- Ovo su sanjale generacije građana Crne Gore. Migracioni tok je išao vijekovima iz Crne Gore, a ovaj put će pomoći da najmanje dvije Crne Gore, koje žive van današnje Crne Gore, počnu da se vraćaju svom zavičaju. Ovo je velika šansa - ocijenio je Mandić.

Svečano otvaranje auto-puta "Miloš Veliki", na dionici od Obrenovca do Ljiga, u okviru Koridora 11, planirano je u 19.00 časova kod petlje Ljig, gdje će se Vučić obratiti građanima.

Foto: Novosti

Prethodno je Vučić na isključenju auto-puta za Ub razgovarao sa radnicima i predstavnicima kompanija koje su gradile ovu dionicu, a kod petlje Lajkovac-Valjevo prisustvovati predstavljanju turističkog potencijala koji se otvara novim auto-putem.

Vučić će kod tunela "Brančić" obići Operativni centar za upravljanje saobraćajem i prisustvovati prezentaciji i degustaciji nacionalnih jela i pića sa područja povezanih auto-putem "Miloš Veliki".

Svečanom otvaranju auto-puta "Miloš Veliki" prisustvuje i ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić.

Zašto se auto-put zove "Miloš Veliki"?

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je ponosan što novi auto-put nosi naziv po Milošu Obrenoviću, koji je, ističe, uradio mnogo za zemlju - ostavio slobodnu Srbiju, prvi Ustav, škole, muzeje.

Upitan da prokomentariše to što pojedincima iz opozicije smeta što je novi auto-put ponio naziv Miloša Obrenovića, Vučić je kazao da se ne obazire na takve komentare, jer, kako navodi, "ako se obazirete na svaki kamenčić na putu, onda do cilja nikada nećete stići".

- Smeta im što auto-put nosi naziv Miloša Obrenovića, smeta im sve što je vrijedno, da im ne smeta to, smetalo bi im nešto drugo. Oni bi voljeli da se auto-put zove E-763, kako se inače zove, to meni ne znači ništa, ali ime Miloša Velikog mnogo znači", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara na putu od Obrenovca do Uba.

Predsjednik je podsetio da je Miloš Obrenović poslije propasti Prvog srpskog ustanka ostao uz svoj narod, podigao Drugi srpski ustanak, donio prvi Ustav - Sretenski ustav, a osim toga, iako nepismen, ostavio je škole, muzeje...

- Zbog toga sam srećan i ponosan što je novi auto-put dobio naziv po Milošu Obrenoviću - naglasio je.

Foto: RTRS

Dionica auto-puta od Obrenovca do Ljiga, dužine 62,7 kilometara, projektovana je za brzine od 130 kilometara na čas. Auto-put je širok 28,4 metra i ima brzu, srednju i zaustavnu traku.

Na novoj saobraćajnici su 42 mosta i nadvožnjaka, te oko 200 kilometara odbojne ograde.

Ova dionica auto-puta "Miloš Veliki" od izuzetne je važnosti, jer će rasteretiti saobraćaj na Ibarskoj magistrali, a značajno će približiti Zapadnu Srbiju i Beograd, pošto će se od Obrenovca do Čačka stizati za sat vremena.

Nakon "Miloša Velikog" slijedi "šumadijski koridor"

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas izgradnju još jednog auto-puta koji će nositi ime Vožda Karađorđa.
"Auto-put `Vožd Karađorđe` će spojiti Šumadiju sa istočnim krajem Srbije.

To će biti šumadijski koridor", rekao je Vučić prilikom obilaska auto-puta "Miloš Veliki".

Vučić je naglasio da je u izgradnju ovog auto-puta uložen orgoman novac i da je jako srećan zbog njegovog otvaranja.

- Mi ovo ne završavamo, već smo počeli. Zahvalan sam svima koji su se trudili i radili, ali ovo je tek početak, jer 15. oktobra otvaramo istočni krak Koridora 10 - od Niša do Gradine, što je jako bitno za ovaj kraj Srbije - rekao je Vučić.

On je istakao da će to biti samo jedan u nizu novih auto-puteva, budući da je u planu i gradnja auto-puta ka Crnoj Gori.

Foto: Novosti

Poklon dres fudbalskog kluba "jedinstvo"

Predsjednika Vučića su dočekale i članice ženskog odbojkaškog i fudbalskog kluba sa Uba, kao i fudbaleri ubskog FK Јedinstvo.

Predstavnici kluba podsjetili su da su u tom mjestu i klubu ponikli fudbaleri, reprezentativci Јugoslavije i Srbije Ratko Čolić, Dragan DŽajić, Dušan Savić, braća Nemanja i Uroš Matić, Radoslav Petrović..., imena koja se, kako su rekli, i van Srbije spominju uz poštovanje.

Oni su se zahvalili na izgradnji nove dionice jer na većinu gostovanja moraju da prolaze upravo tim pravcem, pa će im ta putovanja ubuduće biti znatno olakšana.

Poklonili su predsjedniku dres i obilježje kluba i pozvali ga da posjeti njihov stadion.