latinica  ћирилица
18/08/2019 |  18:21 ⇒ 19/08/2019 | 07:25 | Autor: RTRS

Kod manastira Moštanica počelo tradicionalno "Veče ojkače"

Tradicionalna manifestacija "Veče ojkače 2019", na kojoj nastupa 18 muških i ženskih ojkačkih grupa iz svih opština Potkozarja, otvorena je večeras kod manastira Moštanica u Kozarskoj Dubici.
"Veče ojkače" kod manastira Moštanica - Foto: RTRS
"Veče ojkače" kod manastira MoštanicaFoto: RTRS

Manifestaciju, kojoj prisustvuje i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, svečano je otvorio načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić, koji je istakao da se "Veče ojkače" organizuje 24. put, te okuplja veliki broj ljubitelja i poštovalaca tradicionalne narodne pjesme Kozare i Potkozarja.

- Za srpski narod značajno je očuvati tradiciju i otrgnuti je od zaborava. Narodno stvaralaštvo i običaje trebamo prenijeti na mlade naraštaje - poručio je srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Načelnik Reljić je dodao da je i ovogodišnja manifestacija revijalnog karaktera, te da u njoj učestvuje 18 ojkačkih grupa iz Kozarske Dubice, Kostajnice, Turjaka, Podgradaca, Svodne, Bistrice, Banjaluke i Prijedora.

On je istakao da se za veliki pravoslavni praznik Preobraženje Gospodnje pored manastira Moštanica, koji postoji od 1111. godine, okuplja srpski narod, a da je za današnje vrijeme važno da se održi srpski duh, tradicija i kultura.

Reljić je pozdravio sve učesnike i posjetioce manifestacije "Veče ojkače", te brojne ljude iz dijaspore i svih krajeva Evrope i svijeta.

On je naveo da tradicionalni narodni zbor kod manastira Moštanica svake godine okuplja između 25.000 i 30.000 ljudi, uglavnom iz Kozarske Dubice, Prijedora, Novog Grada, Kostajnice, Banjaluke i Laktaša.

Organizatori i pokrovitelji manifestacije "Veče ojkače" su opština Kozarska Dubica i Јavno preduzeće "Centar za informisanje i kulturu" ove opštine.