latinica  ћирилица
19/08/2019 |  07:59 ⇒ 10:50 | Autor: SRNA

Doboj i Trebinje proslavljaju krsnu slavu

Grad Doboj danas će obilježiti krsnu slavu - Preobraženje Gospodnje.
Doboj (foto: Branko D. Todorović) -
Doboj (foto: Branko D. Todorović)

Obilježavanju krsne slave Doboja prisustvovaće ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević, a, prema najavi iz Gradske uprave, očekuje se i dolazak srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Prema programu proslave, dobojsko sveštenstvo služiće Svetu liturgiju u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Doboju.

Lomljenje slavskog kolača predviđeno je za 12.00 časova u hotelu Park, uz prisustvo Njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija i srpskog člana Predsjedništva BiH.

Proslava krsne slave grada - Preobraženja Gospodnjeg počela je sinoć večernjim bogosluženjem u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Doboju.

Gradonačelnik Doboja Boris Јerinić čestitao je krsnu slavu sugrađanima i poželio da "preobraženjem Gospoda svi preobraze sebe u bolje ljude i da bolje rade kako bi grad napredovao".

- Siguran sam da prisustvo kuma krsne slave gospodina /Milorada/Dodika znači i za Doboj i građane, jer smo mnogo toga započeli i mnogo toga možemo kada smo jedinstveni - rekao je Јerinić.

Krsnu slavu obilježava i grad Trebinje. Tim povodom u Hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg biće služeno praznično jutrenje, a potom će biti obavljeno lomljenje slavskog kolača.

Programom je predviđeno polaganje cvijeća na Spomenik poginulim borcima, a u 12.00 časova svečana sjednica Skupštine Grada.

U 18.00 časova u Muzeju Hercegovine biće izvedena monodrama "Ima jedna zemlja", prvaka Zrenjaniskog narodnog pozorišta Јovice Јašina.

Svečana litija proći će ulicam Trebinja nakon 20.00 časova, a slavske svečanosti biće završene na Trgu slobode koncertom makedonske zvijezde Kaliopi.

Obilježavanje krsne slave grada počelo je juče otvaranjem Sajma vina i meda u gradskom parku u Trebinju.

Svečanost je potom nastavljena izložbom u Muzeju Hercegovine povodom 110 godina od rođenja slikarke Milene Šotre Gaćinović, te koncertom Policijskog orkestra Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Preobraženje Gospodnje obilježava i opština Prnjavor. Obilježavanje krsne slave opštine počeće liturgijama u hramu Svetog velikomučenika Georgija i Spomen-hramu na Vučijaku.