latinica  ћирилица
19/08/2019 |  10:29 ⇒ 10:58 | Autor: SRNA

Belenzada: Definisati minimalnu platu kao ekonomsku ili socijalnu kategoriju

Predsjednik Sindikata metalaca i rudara Republike Srpske Obrad Belenzada smatra da se minimalna plata u Srpskoj mora definisati kao ekonomska ili kao socijalna kategorija.
Obrad Belenzada - Foto: SRNA
Obrad BelenzadaFoto: SRNA

- Ako je minimalna plata ekonomska, onda mora biti za najmanje složen posao, a ako je socijalna, nema poreza - rekao je danas Belenzada Srni u Zvorniku.

Belenzada smatra da bi minimalna plata trebalo da se utvrdi po grupama složenosti posla za sve zaposlene u društvu, dodavši da nije u redu da koeficijent složenosti za srednju stručnu spremu u proizvodnji bude tri, a u administraciji sedam, uz istovremenu priču da se stimuliše zapošljavanje u proizvodnji.

On je rekao da iskazivanje prosjeka plata ne odražava realno stanje jer se kreće od mininalne 450 KM, dok se za ugovorene plate i ne zna kolike su.

Belenzada smatra da se sve ove nedoumice mogu riješiti opštim kolektivnim ugovorom jer i Vlada Republike Srpske učestvuje u pregovorima sa poslodavcima i Sindikatom.

- Adekvatnije i pravednije treba riješiti sistem raspodjele, što se može obezbijediti opštim kolektivnim ugovorom - smatra Belenzada.

Belenzada je rekao da se više pažnje mora posvetiti zaštiti na radu sa obezbijeđenom zaštitnom opremom i obaveznim sistematskim pregledima jednom godišnje.