latinica  ћирилица
19/08/2019 |  10:47 ⇒ 14:18 | Autor: Večernje novosti

Patrole Albanije u selima u Crnoj Gori- mještani u panici!

Nekoliko mještana sela Đuliće u crnogorskoj opštini Andrijevica obavijestili su danas dopisništvo Novosti u Beranama o događaju koji je izazvao veliko uznemirenje javnosti u tom kraju, u pograničnom dijelu sa Albanijom.
Andrijevica - Foto: Novosti.rs
AndrijevicaFoto: Novosti.rs

- Na katunu Asanac, iznad Đulića, primijetili smo policijsku patrolu iz Albanije. Bili su nenaoružani, ali simptomatično je da se baš sada pojavljuju na našoj teritoriji. Obavještavamo nadležne da ćemo se samoorganizovati i da više nećemo dozvoliti nikakvu kontrolu naše teritorije, pa makar se sa bilo kim Albanci dogovarali - naveli su mještani Đulića.

Iz policije je za Novosti nezvanično rečeno, da je riječ o sprovođenju dogovora između Crne Gore i Albanije, kojim bi se policijske snage dvije države bolje suprotstavile organizovanom kriminalu.

Crna Gora objasnila zašto albanski policajci špartaju po Andrijevici i Beranama

Službenici policije Albanije boravili su na području Andrijevice i Berana u skladu sa sporazumom dvije država, a u vezi sagledavanja stanja graničnih piramida i oznaka od strane albanske policije i službenika uprava za nekretnine dviju država, obrazložila je crnogorska policija nakon informacija da je uočeno prisustvo policije Albanije na teritoriji Crne Gore.

- Napominjemo da postoji uredna evidencija na graničnom prelazu Grnčar o ulasku i izlasku pomenutih službenika i vozila, kao i o vremenskom periodu njihovog zadržavanja u pograničnom dijelu naše države - navede i dodaju da službenici Uprave policije imaju višestruku i kvalitetnu saradnju sa graničnom policijom Albanije.

Ta se saradnja, kako navode, ogleda u brojnim kontaktima i zajedničkom radu u Zajedničkom centru za policijsku saradnju u Plavu, u redovnim sastancima na centralnom, regionalnom i lokalnom nivou, kao i u radu zajedničkih graničnih patrola Crne Gore i Albanije u pograničnom dijelu.