latinica  ћирилица
19/08/2019 |  10:57 ⇒ 13:02 | Autor: SRNA

Simić: Zagovornici NATO-a doveli do usijanja političku situaciju u BiH

Zagovornici NATO-a u BiH uz podršku i sufliranje određenih spoljnih faktora, prema dobro osmišljenom scenariju, doveli su, proteklih mjeseci, političku situaciji u ovoj zemlji do usijanja, ocijenio je savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Pero Simić.
Pero Simić -
Pero Simić

- Prateći sarajevske medije i političko Sarajevo i polupismeni politički posmatrač stekao je dojam da je NATO pitanje biti ili ne biti za BiH - naveo je Simić u kolumni za portal Iskra.

Suštinska tema, zašto ova zemlja skoro godinu dana nakon izbora još nije implementirala izborne rezultate, odnosno formirala u potpunosti vlast - Savjet ministara itd... kako bi mogla funkcionisati kao svaka normalna civilizovana zemlja, naglašava Simić, ciljano je skrajnuta i u drugi plan gurnuta a kao dominantna tema, umjesto formiranja vlasti, nametnuta je priča o NATO, tek toliko "da se Vlasi ne bi sjetili".

- Tako političko Sarajevo i bošnjački lideri uz međunarodne suflere pokušavaju, između ostalog, nametnuti samo njima svojstvenu teoriju da tobože države nema bez NATO-a. Opšte je poznato da nije NATO suština funkcionisanja jedne normalne države kakva bezuspješno pokušava biti i BiH. To najbolje znaju članice EU koje nisu u NATO - Austrija, Švedska, Irska, Finska, Malta i Kipar.

No, svjedoci smo proteklih par mjeseci NATO marketinga kakav do sada nije viđen na ovim prostorima. Tome smo i mi iz Republike Srpske doprinijeli polemišući sa NATO propagandistima preko političkih aktivista, analitičara i naših medija te tako tu temu održavali vrućom - ocijenio je savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH.

I to uprkos tome što nam je potpuno jasno, ističe Simić, da bi bošnjački politički predstavnici radije da prave vlast sa NATO nego sa legitimnim Srbima izabranim ispred Republike Srpske a koji ne žele da budu poslušnici /Bakira/ Izetbegovićevi ni pojedinih ambasada u Sarajevu.

Simić je rekao da je sve ukupno to bio jedan poprilično osmišljeni pronatovski marketinški trik, te da su se lomila koplja oko NATO članstva BiH a formiranje vlasti pominjalo sporadično ili nikako u političkom Sarajevu.

- Nažalost, u ovom natovskom marketinškom igrokazu neregularnu igru su igrali i pojedini srpski politički predstavnici u Sarajevu a koji su još članovi Savjeta ministara koji i dalje funcioniše u tehničkom mandatu. Oni su atakovali svakodnevno na /Milorada/ Dodika sejući strah, kako će navodno Dodik prihvatiti ANP odnosno NATO i tako dali svoj doprinos uspostavljanja NATO teme kao dominantne, zauzvrat time produžujući svoj ugodan mandat u Savjetu ministara u tehničkom mandatu jer novi još nije izabran, a kada će - vidjećemo - naglasio je Simić.

On je istakao da je Republika Srpska uprkos ovim marketinškim zamešateljstvima potpuno jasna po pitanju NATO-a - neće da trči ispred Srbije i držaće se Rezolucije o vojnoj neutralnosti koju je donijela Narodna skupština Republike Srpske.

- Uz činjenicu da uvažava i podržava saradnju sa NATO savezom bez članstva u njemu tu se završava sva priča o NATO-u i BiH, bar što se tiče Republike Srpske, a o čemu je u više navrata potpuno jasno govorio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Tu se završava sva priča oko NATO.

Za BiH postoji samo jedna priča a to je formiranje vlasti na svim nivoima u BiH. Dok se ne formira vlast predstavnici Republike Srpske nemaju o čemu drugom da razgovaraju. Što bi rekao moj kolega Emir Kusturica: "Doviđenja! Kako ste" - poručio je Simić u kolumni za portal Iskra.