latinica  ћирилица
19/08/2019 |  13:10 ⇒ 14:52 | Autor: SRNA

Policija zabranila sveštenicima ulazak u Crkvu na Ivanovim koritima

Više od 15 policajaca sa interventnim vozilima spriječilo je jutros sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske da uđe u Crkvu posvećenu današnjem prazniku Preobraženja Gospodnjeg na Ivanovim koritima podno Lovćena.
Cetinje - SPC - Foto: SRNA
Cetinje - SPCFoto: SRNA

Policija je postupala po rješenju Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, koje je zabranilo održavanje Svete liturgije, iako je Mitropolija crnogorsko-primorska uredno prijavila njeno održavanje i pravni tim Mitropolije na ovo rješenje uložilo žalbu Upravnom sudu, na koju nije dobijen odgovor.

Iz Mitropolije je saopšteno da ovakvo postupanje - zabrane bogosluženja, i to u hramu u svojini Mitropolije, nije karakteristika savremenih društava.

- Na Preobraženje se vjekovima služila Sveta služba Božija u ovom Svetom hramu na Ivanovim koritima, te višegodišnje zabrane molitvenog sabiranja predstavljaju nezakonito postupanje i poigravanje sa najdubljim osjećanjima pravoslavnih vjernika - ističu iz Mitropolije.

U Mitropoliji crnogorsko-primorskoj se nadaju da će, ipak, preovladati razum i da će dogodine biti omogućeno služenje liturgije na praznik Preobraženja Gospodnjeg na Ivanovim koritima.

Јutros je pristup Crkvi Preobraženja na Ivanovim koritima onemogućen sveštenstvu Mitropolije crnogorsko-primorske - protojereju-stavroforu Gojku Peroviću, protojereju-stavroforu Obrenu Јovanoviću i đakonu Dušanu Bigoviću, kao i Rajku Radusinoviću, predsjedniku Crkvene opštine Cetinje.

Uprava policije Crne Gore već godinama zabranjuje bogosluženje u Crkvi Svetog Preobraženja Gospodnjeg na Ivanovim koritima, gdje je 2009. godine došlo do incidenta kada su pripadnici kanonski nepriznate crnogorske pravoslavne crkve nasilno pokušali da uđu u ovaj hram dok su sveštenici Mitropolije crnogorsko-primorske služili Svetu liturgiju na Preobraženje.

Pristalice raščinjenog Miraša Dedeića su tada nedaleko od hrama, dok je vjerski obred još trajao, nasrnule na prisutnih 20-ak policijaca, pokušavajući da uđu u Hram i više puta, vrlo nasilno nasrtali na Hram i na vjernike Mitropolije, uz najteže psovke, pljuvanja i gađanje kamenicama.