latinica  ћирилица
19/08/2019 |  13:29 | Autor: SRNA

Ograničen uvoz piletine iz Turske

Kancelarija za veterinarstvo BiH ograničila je uvoz u BiH piletine i prerađevina od ovog mesa iz Turske, po zahtjevu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u tehničkom mandatu.
Piletina (ilustracija) -
Piletina (ilustracija)

Odluku je donio ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u tehničkom mandatu Mirko Šarović sa ciljem zaštite domaće industrije, saopšteno je resornog ministarstva.

- Ova odluka se odnosi na one izvozne objekte u Turskoj koji nisu na EU listi, odnosno nemaju dozvolu za izvoz u EU i ima za cilj održanje statusa BiH kao zemlje koja odnedavno može svoje proizvode od pilećeg mesa da izvozi u EU - izjavio je Šarović.

Mjera o zabrani uvoza posebno je važno ako se zna da, uprkos tome što može da zadovolji domaću potražnju i što je značajan izvoznik, BiH više hiljada tona pilećeg mesa i prerađevina uvozi iz susjednih zemalja i Turske.

Iz Ministarstva podsjećaju da se domaća proizvodnja pilećeg mesa i prerađevina posljednjih godina ubrzano razvija.

Samo u prošloj godini izvezeno je više od 9.000 tona mesa i prerađevina iz BiH u zemlje regiona, a proteklih dana prvi kontingenti krenuli su i prema zemljama EU, navedeno je u saopštenju.