latinica  ћирилица
19/08/2019 |  14:01 ⇒ 14:31 | Autor: TANЈUG

Nijemci šokirani rasizmom hrvatske diplomatkinje

Skandal s rasističkim i antinjemačkim postovima na Fejsbuku hrvatske diplomatkinje Elizabete Mađarević, koji je otkrio Indeks, postao je tema i njemačkih medija.
Elizabeta Mađarević - Foto: Facebook
Elizabeta MađarevićFoto: Facebook

Mađarevićeva je na svom profilu na Fejsbuku zagovarala "bijelu Evropu", izražavala ksenofobne i homofobne stavove, a svojevremeno je u jednom autorskom tekstu njemačkoj kancelarki Angeli Merkel zamjerila "nedostatak lične kulture".

Otkriće portala Indeks stiglo je i do Berlina, gdje je Mađarevićeva bila prvi sekretar hrvatske ambasade. Njemačka televizija ZDF izvještava da je "rasistički post hrvatske diplomatkinje izazvao pažnju" i dodaje da se hrvatski MIP oštro ogradio od stavova svoje diplomatkinje koju je zbog toga pozvao na razgovor.

Slučaj dobija na važnosti zbog toga što Hrvatska početkom godine preuzima predsjedavanje Savjetu Evropske unije, konstatuje ZDF.

ZDF ističe da se Mađarevićeva prvo branila izjavom kako ima pravo na svoje konzervativne stavove, da bi onda, dan nakon toga, tvrdila da joj je profil hakovan, ali se to suprotstavlja činjenici da je već duže objavljivala "ultradesne, homofobne i ksenofobne stavove". Navodi i da je Mađarevićeva "vrijeđala Angelu Merkel".

O skandalu s rasističkim postovima Mađarevićeva izvještavaju i nedjeljnik Stern, poslovni dnevnik Handelsblat i mnogi drugi.

O ovoj blamaži hrvatske diplomatije članke su objavili i austrijski mediji.

Austrijski tabloid Krone cajtung piše o "mržnji na Fejsbuku" i da je "hrvatska diplomatkinja izazvala dramu u Berlinu" svojim postom o "čistoj i autentičnoj Evropi" koja je "bijela Evropa". U Standardu se konstatuje da su "rasistički stavovi hrvatske diplomatkinje u Berlinu izazvali uznemirenost" i ističe da se hrvatski MIP distancirao od nje.

- Prvo odbrana svojih stavova, onda navodno hakovanje - ironično piše Standard o promjeni priče Elizabete Mađarević, koja je prvo rekla da ima pravo da izjavljuje takve stvari, da bi sutradan tvrdila kako je žrtva hakovanja i da se preko nje napada hrvatska vlada.

MIP Hrvatske trebalo bi danas da se izjasni o ovom slučaju.

Izjave poput onih o "čistoj i autentičnoj Evropi, samo bijelim Evropljanima, prozivanje kancelarke Angele Merkel zbog nedostatka lične kulture, jer v,eruje da je islam sastavni dio njemačke kulture, kao i izjave o napadima na imigrante, LGBT zajednici - u Zagrebu tretiraju kao zrazito tešku povredu službene dužnosti, saznaje nezvanično Јutarnji list.

Ukoliko se tako kvalifikuje, povreda službene dužnosti će se teško braniti u postupku koji slijedi i koji, sudeći po neslužbenim informacijama iz MIP, može rezultirati otkazom po hitnom postupku.

- U ovom slučaju ima dosta elemenata teške povrede službene dužnosti Zakona o državnim službenicima, Etičkog kodeksa, Zakona o spoljnim poslovima. Mađarević nam je učinila i ogromnu politčku štetu. Uz sve te problematične objave, nakon svega, nije se još ni suzdržala, nego se javila novinarima i davala izjave. Pisano je pravilo da službenici MIP prije bilo kakvog javnog obraćanja moraju tražiti saglasnost - rekao je izvor iz MIP.