latinica  ћирилица
19/08/2019 |  14:05 | Autor: SRNA

Granulić: Ne smjenjivati sposobne direktore

Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske Milenko Granulić izjavio je danas da se sindikat nikad nije miješao u kadrovsku politiku, ali da ne želi gledati da se smjenjuje neko ko pozitivno posluje.
Granulić sa rukovodstvom prijedorskog Doma zdravlja - Foto: RTRS
Granulić sa rukovodstvom prijedorskog Doma zdravljaFoto: RTRS

- Suština je da ljudi koji odlučuju o tome treba da sagledaju svu situaciju. Bojim se da će nekom smjenom kola krenuti potpuno nizbrdo, kao što se dešavalo u pojedinim ustanovama u Republici Srpskoj gdje su sposobni direktori smjenjivani, a postavljani su oni koji nisu adekvatni za ta radna mjesta i dolazimo u probleme - rekao je Granulić novinarima u Prijedoru nakon sastanka sa rukovodstvom lokalnog Doma zdravlja.

On je ocijenio da je prijedorski Dom zdravlja veoma uspješna zdravstvena ustanova u Republici Srpskoj i da je iznenađen svim pokazateljima poslovanja koji su mu danas ovdje predočeni, a najviše time što svi zaposleni imaju maksimalne koeficijente, što se poštuje kolektivni ugovor i što nema dugovanja za poreze i doprinose.

- Ova ustanova izmiruje redovno sve svoje obaveze, što većina ustanova nije u stanju - rekao je Granulić i ponovio da je stanje u zdravstvu veoma teško, da su plate veoma niske i da Vlada treba povećati najnižu cijenu rada koja sada iznosi 135 KM, a da će u protivnom sindikalci morati primijeniti sve vidove sindikalne borbe, uključujući i štrajk.

- Očekujem da će Vlada do kraja avgusta naći rješenje da ispoštuje zahtjev sindikata koji traži povećanje najniže cijene rada - dodao je Granulić i ponovo ukazao na problem odlaska kvalifikovanih medicinskih radnika u inostranstvo i nemogućnost popune njihovih mjesta adekvatnim kadrom.

Direktorka Doma zdravlja Prijedor Slavica Popović naglasila je da se plate isplaćuju mjesec za mjesec i da ustanova nema nijedne marke duga.

- Mi smo jedna rijetka zdravstvena ustanova koja je pokazala da se na osnovu ugovorenih sredstava sa Fondom /zdravstvenog osiguranja Republike Srpske/ i racionalnim poslovanjem i strogom finansijskom disciplinom može postići uspjeh u radu. To zahtjeva rad svih. Јa ovo ne bih mogla postići kako bez svojih saradnika, tako i svih zaposlenih - kaže Popovićeva.

Izvještaj o poslovanju ove zdravstvene ustanove jedan je od 18 izvještaja o poslovanju ustanova i preduzeća čiji osnivač grad Prijedor o kojima su raspravljali odbornici Skupštine grada na junskim zasjedanjima. Od 18 izvještaja, devet je dobilo podršku nove skupštinske većine, a devet nije. Očekuje se da za devet ustanova i preduzeća čiji izvještaji nisu prošli, nova skupštinska većina zatraži smjenu direktora.