latinica  ћирилица
19/08/2019 |  14:44 ⇒ 14:52 | Autor: SRNA

Formiran Zajednički centar za kontrolu afričke kuge svinja

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u tehničkom mandatu Mirko Šarović formirao je Zajednički centar za kontrolu afričke kuge svinja, koji će biti angažovan na sprečavanju pojave ove bolesti u BiH.
Meso - Foto: RTRS
MesoFoto: RTRS

Zajednički centar sprovodiće mjere nadzora i prevencije, odnosno sprečavanja unošenja bolesti afričke kuge svinja u BiH, nakon pojave ove bolesti u Srbiji, Mađarskoj, Bugarskoj, Rumuniji i Slovačkoj, saopšteno je danas iz ovog ministarstva.

Zajednički centar koordinisaće sprovođenje svih aktivnosti i mjera sa ciljem sprečavanja unošenja, ranog otkrivanja i suzbijanja afričke kuge svinja, kao i epidemiološko ispitivanje u BiH.

Prethodno je Kancelarija za veterinarstvo BiH usvojila Uputstvo o privremenoj zabrani uvoza određenih pošiljki radi sprečavanja unosa u BiH afričke svinjske kuge iz Srbije, kojim se zabranjuje uvoz domaćih i divljih svinja, kao i proizvoda porijeklom od domaćih i divljih svinja koji nisu bili obrađeni na način da je sa sigurnošću uništen virus afričke svinjske kuge.