latinica  ћирилица
19/08/2019 |  14:45 | Autor: Agencije

Požar na Gran Kanariji ne jenjava, nova evakuacija

Požar na španskom ostrvu Gran Kanarija je izvan kontrole, navele su vlasti i pokrenule novu evakuaciju u centralnom dijelu ovog turističkog raja s brojnim zaštićenim predjelima.
Požar u Španiji (Foto:Printscreen/Twitter/Mirror Breaking News) -
Požar u Španiji (Foto:Printscreen/Twitter/Mirror Breaking News)

Požar "prevazilazi naše mogućnosti gašenja", rekao je Federiko Grilo, šef hitne službe na ostrvu.

Vatra je na nekim mjestima dosezala visinu od 50 metara, pa oko 700 vatrogasaca nije moglo da pristupiti gašenju, čak ni uz pomoć kanadera i helikoptera.

- Stanje je loše, jako loše. Ovako će potrajaće sigurno još dva dana - rekao je Grilo, i upozorio da su uslovi teški, temperature visoke, a vjetar prijeti širenjem požara.

Požar koji je buknuo u centralnom dijelu ostrva proširio se na 3.400 hektara.

Nekoliko mjesta s ukupno 8.000 stanovnika je evakuisano, a li srećom niko nije stradao, dodaju nadležni.

Požar hara područjem koje je UNESKO proglasio "rezervatom biosfere" zbog raznolikog pejzaža koji obuhvata borove šume. Prijeti opasnost da se požar proširi na rezervat Inagu, veoma bogato područje po bioraznolikosti.

Vatra za sada ne prijeti turizmu jer "nijedan turistički kompleks ne osjeća njegove posljedice".

Kanarska ostrva koja obuhvataju sedam ostrva među kojima je Gran Kanarija, lani je posjetilo 13,7 miliona turista, uglavnom Britanaca i Nijemaca. Gran Kanarija je drugo najposjećenije ostrvo.

Španija kao druga svjetska turistička velesila svake godine trpi ogromne štete od brojnih šumskih požara zbog suve klime.