latinica  ћирилица
19/08/2019 |  17:35 | Autor: SRNA

Ljubić se nada da različita tumačenja Sporazuma neće zaustaviti formiranje vlasti

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora /HNS/ BiH Božo Ljubić izrazio je nadu da različita tumačenja Sporazuma o načelima za formiranje vlasti koji su zaključili lideri SNSD, SDA i HDZ BiH neće zaustaviti formiranje vlasti na nivou BiH, koje se napokon nazire nakon devet mjeseci blokade.

On se nada da su navedene formulacije dovoljno jasne da omoguće dogovor hrvatske i bošnjačke strane i kada je riječ o Mostaru i Federaciji BiH, odnosno Domu narodu i Predsjedništvu BiH.

- Sve opcije na političkom spektru BiH moraju poštovati izbornu volju narodā i prepoznati legitimnost izbornih pobjednika za formiranje vlasti. Svaki pokušaj blokade narušava funkcionalnost, stabilnost, bezbjednost i samoodrživost BiH - istakao je Ljubić.

Prema njegovim riječima, najvažnije sa hrvatskog stanovišta jeste da su potpisani principi apsolutno na tragu odluka HNS-a.

- Naime, u potpisanom sporazumu eksplicitno se podržavaju mjere približavanja BiH EU, a na jedan implicitan način i put BiH prema NATO, što je takođe politika HNS-a. Potpisivanjem Sporazuma o načelima za formiranje vlasti postavljeni su temelji konsenzusa o budućem usmjerenju BiH - smatra Ljubić.

On je ocijenio dobrim što su izborni pobjednici prepoznali kompromisna rješenja, a međunarodni zvaničnici važnost dogovora.

- Vrijeme je da BiH demonstrira političku odgovornost i demokratsku zrelost spram manjkave opredijeljenosti na putu integracionih procesa - rekao je Ljubić.

Ljubić je naveo da blokada napretka na EU i NATO putu predstavlja nedopustivo rušenje ozbiljnih strateških ciljeva, te dodao da su hrvatski narod u BiH i njegovi politički predstavnici snažno opredijeljeni za dalje integracije i članstvo u EU i NATO, saopšteno iz službe za informisanje HNS-a.