latinica  ћирилица
19/08/2019 |  18:19 ⇒ 19:55 | Autor: RTRS

Svečano u Trebinju na obilježavanju Krsne slave grada

Svečano je danas bilo na jugu Republike Srpske. Trebinje je proslavilo Krsnu slavu Grada i Hrama.

Јutros su svetu arhijerejsku liturgiju služili vladika Zahumsko- hercegovački i primorski Dimitrije i vikarni episkop dioklijski Metodije uz sasluženje sveštenstva i monaštva Eparhije.

- I uvijek Hercegovina i Trebinje sa ovom preobraženjskom silom bila uzor i primjer svima, nama, koji smo bili u njenom bliskom susjedstvu i okruženju kako kroz istoriju tako i 90-tih kada je krenuo preobražaj duhovni našeg naroda - istakao je vikarni episkop dioklijski Metodije.

I ove godine brojni vjernici i gosti prisustvovali su liturgiji. Kažu, vole Trebinje, posebno na dan Svetog preobraženja Gospodnjeg.

Nakon liturgije osveštano je grožđe i lomljen slavski kolač poslije čega je upriličen kulturno-umjetnički program.Danas je položeno i cvijeće na Spomenik braniocima Trebinja 1991 -1995. godine.

Povodom slave grada održana je i svečana sjednica Skupštine.

- Ima mjesta za sve ljude koji imaju dobre namjere koji žele dobro Trebinju i Republici Srpskoj, spremni smo da podržimo - poručio je Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

Preobraženske svečanosti završavaju koncertom makedonske pjevačice Kaliopi na Trgu slobode. Brojni sadržaji upotpunili su slavske svečanosti - sajam, izložbe, koncerti, predstave. Za svakoga ponešto. Da sačuvaju u sjećanju - do naredne godine.