latinica  ћирилица
20/08/2019 |  10:27 ⇒ 10:32 | Autor: TANЈUG

Makronova vizija Evrope: Od Lisabona do Vladivostoka

Francuski predsjednik Emanuel Makron poručio je nakon sastanka sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, da je uvjeren da je budućnost Rusije vezana za Evropu.
Makron i Putin (foto: kremlin.ru) -
Makron i Putin (foto: kremlin.ru)

- Uvjeren sam da je budućnost Rusije u potpunosti vezana za Evropu. Vjerujemo u Evropu koja se prostire od Lisabona do Vladivostoka - naveo je Makron na Tviteru.

On je dodao da je sa Putinom razgovarao o šumskim požarima u Sibiru i topljenju permafrosta u toj oblasti.

- Rusija se suočava sa razarajućim posljedicama klimatskih promjena. Drago mi je da je odlučila da počne ratifikaciju Pariskog klimatskog sporazuma, što je značajan simboličan potez i trebalo bi da pratimo taj put - poručio je Makron.

Lideri dvije zemlje izrazili su posvećenost uspostavljanju dugoročne stabilnosti u Libiji i vraćanju reda u zemlji.

Što se tiče Sirije, Makron je ukazao na neophodnost hitanog prekida vatre u provinciji Idlib u skladu sa sporazumima postignutim na sastanku u Sočiju 17. septembra 2018.

Sastanak dvojice predsjednika, koji je sinoć održan, trajao je više od dva i po sata, saopštila je pres služba ruskog predsjednika.

Putin i Makron razgovarali su o nizu najznačajnijih medđnarodnih tema, kao što su i najavili na konferenciji za novinare uoči sastanka, poput situacije u Siriji, Libiji, iranskom nuklearnom sporazumu i izgledima za održavanje još jednog samita u normandijskom formatu.