latinica  ћирилица
20/08/2019 |  17:58 ⇒ 22:00 | Autor: RTRS

Prijeti li BiH totalna paraliza?

Stavljanjem pa povlačenjem famoznog ANP na dnevni red sjednice Predsjedništva ogoljena je politika Bakira Izetbegovića i njegovih sljedbenika da novog Savjeta ministara nema bez NATO integracija, poruka je iz Srpske.

Nastavi li političko Sarajevo sa ucjenama i kupovinom vremena, Bosni i Hercegovini slijedi totalna paraliza, stav je dijela stručne i političke javnosti Srpske.

Šef misije OEBS-a u BiH Brus Berton poziva na kompromis.

Smatra da se pitanje članstva BiH u NATO koristi samo da bi se odgodilo formiranje vlasti.

"Čitaj kako piše" ponavljao je Milorad Dodik javnosti protekle dvije sedmice. Izetbegović, Komšić i DŽaferović su, uglavnom, čitali i ono što nije napisano, pa je tako i famozni ANP, za njih, neslavno završio.

I tako će biti sve dok ne shvate da njihove želje nisu i ne mogu biti važnije od volje građana pola Bosne i Hercegovine. Da narod u BiH treba odlučiti o članstvu, a ne političari, poruku je poslao i šef misije OEBS-a u BiH Brus Berton.

Članove Predsjedništva poziva da iznađu kompromis, a ne da pitanje članstva u NATO koriste samo da bi odgodili formiranje vlasti.

- Upravo zbog toga tražimo od članova Predsjedništva BiH da iznađu kompromis da bi se osvario napredak. OEBS nema stav o članstvu BiH u NATO-u, već narod BiH treba odlučiti o tome - navodi Berton.

Sredoje Nović, visoki funkcioner SNSD-a, nije optimista da će do 5. septembra biti formiran Savjet ministara, jer se politička utakmica pokušava dobiti kupovinom vremena. Zbog toga, brod koji tone, sve je izvjesnije da će napustiti SNSD. Upozorava da bi se BiH moglao desiti gore od slučaja "Mostar".

- Komšić ne želi SNSD i Dodika, što je ključno pitanje, i nemaju drugo rješenje do kupovine vremena. Treba, konačno, jasno reći da SNSD ne želi da učestvuje u ovoj lakrdiji i troši kredibilitet kod birača. Neka oni formiraju vlast ako mogu - ističe Nović.

U slučaju takvog scenarija, to bi značilo da BiH do narednih izbora nema Parlamenta, pojašnjava Nović.

HDZ ne gubi optimizam.

Pozivaju na hitno sprovođenje izbornih rezultata i poštovanja načela o formiranju vlasti.

Svako drugo djelovanje za njih je bespotrebno i štetno.

Ocjenjuju da se potpisnici sporazuma moraju vratiti razgovorima i pronaći kompromis bez uslovljavanja.

Međutim, ne preciziraju kako pomiriti suprostavljene političke stavove Sarajeva i Banjaluke: "Kako se približava rok za provođenje dogovorenih načela za formiranje vlasti budućih partnera svjedoci smo i različitih tumačenja dogovorenih načela, pri čemu se nadamo, uprkos razlikama, da isti neće odvesti BiH u nove krize koje nikome ne odgovaraju."

Na nove krize upozorava i univerzitetski profesor Drago Vuković. S manje optimizma komentariše sjednicu Predsjedništva.

Ocjenjuje da će kupovina vremana BiH odvesti u totalnu "paralizu".

-Ta paraliza je vrlo blizu. Kako će se ona događati, ja to ne znam. Da li će srpski kadrovi i predstavnici napustiti organe? Ako bi srpski predstavnici izašli iz Sarajeva, onda bi BiH bila u potpunosti paralizovana - ističe Vuković.

Dugo najavljivani 20. avgust kao dan "D"- nije donio ništa novo, osim nagovještaj, da ni do 5. septembra neće biti dogovora.

Kojim putem će krenuti BiH?