latinica  ћирилица
20/08/2019 |  19:07 ⇒ 21/08/2019 | 07:34 | Autor: RTRS

Šta je suština predloženog Memoranduma o razmjeni putnih informacija sa SAD?

Propala sjednica koju je zakazao predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić ogolila je namjere ne samo inicijatora sjednice već i način rada Savjeta ministara, a prije svih - srpskih ministara i pojedinih direktora u bh. agencijama.

Naime, od 29 tačaka koje je Komšić predložio, više od polovine bez rasprave je skinuto sa dnevnog reda.

Neki akti su klasičan pokušaj prenosa nadležnosti sa entitetskog na bh. nivo, drugi pak sačinjeni bez bilo kakve saglasnosti nadležnih institucija Srpske.

A ima i onih koje opasno podrivaju prava građana i suverenitet BiH.

Da predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i njegova brojna "stručna služba" ne znaju ni sjednicu poslovnički pripremiti, teško je povjerovati. Јer troši već treći mandat.

Više je izvjestan sinhronizovan pokušaj sa kolegom mu Šefikom DŽaferovićem i sa bh. ministrima u tehničkom mandatu, da u "galami”"oko ANP-a, ekspresno, u tišini - "ispod žita"progura razne sumnjive akte.

I pride da svoj neuspjeh pred javnošću minimizira: "Skinut je jedan broj tačaka dnevnog reda...Јa sam npr. predložio da se skinu prve tri tačke jer nismo dobili materijal."

A materijal, koji spomenu, trebalo je da dostavi, u neustavnoj paralelnoj funkciji predsjedavajućeg izvršne i zakonodavne vlasti, Denis Zvizdić.

No izvještaji o evropskim integracijama i mjere o migrantskoj krizi Komšiću i Zvizdiću, da li zbog prikrivanja poraznih rezultata Savjeta ministara - i nisu bile, očigledno, mnogo važne.

Јer da je drugačije sveobuhvatan materijal bio bi pripremljen. Neuspjelo je pokušao Komšić da sa Šefikom DŽaferovićem, rasporedi Fronteks odnosno evropske graničare i domaće Oružane snage na bh. granice, "zaboravljajući" na ranije odlučno NE Srpske i srpskog člana u Predsjedništvu.

Pokušao je i da, uz pomoć srpskih ministara u Savjetu Dragana Mektića i Igora Crnatka, kao predlagača, a potpuno ignorišući entitetsku nadležnost, primjera radi "unaprijeđuje saradnju" sa Turskom i Azerbejdžanom u oblasti civilne zaštite ili obrazovanja.

I svaki od ovih, ukupno 15 pokušaja za jednu sjednicu, bio je ili čerupanje nadležnosti Srpske ili potpuno ignorisanje njenih institucija.

Ipak "dominira" Mektićev pokušaj da Memorandumom o saradnji sa Ministarstvom unutrašnje bezbjednosti Sjedinjenih Američkih Država uspostavi "blisku" saradnju u razmjeni i upotrebi svih putničkih informacija.

Pod plaštom, kako to Mektić voli da kaže u svojim estradnim nastupima, "transnacionalne borbe protiv terorizma i drugih oblika prijetnji".

- Kada neko u bilo kojoj zemlji koja ima potpisan ovakav sporazum sa SAD čekira ili rezerviše sebi avionsku kartu za BiH, mi ćemo odmah imati podatke o kome se radi i da li može biti potencijalna prijetnja - riejči su Dragana Mektića, ministra bezbjednosti u Savjetu ministara BiH u tehničkom mandatu.

No "zaboravio" je Mektić da građanima objasni, kako bi BiH bila jedna od rijetkih, ako ne i jedina zemlja koja sa Amerikom ima takav podanički odnos. "Zaboravio" je da građanima objasni kako će i oni, tokom putovanja, biti pod budnim okom američkih službi.

Јer njegovo "revolucionarno" djelo podrazumijeva dostavljanje svih bigrafskih podataka o putnicima i posadama avio kompanija sa bh. tla. Sve letove i sva putovanja.

Planirao je Mektić i da se svi prikupljeni podaci "skladište" baš u Ministarstvu kojim rukovodi, i da on zajedno sa američkim ambasadorom Erikom Nelsonom bude potpisnik Memoranduma.

- To je nešto za što nigdje niko nije dao saglasnost ali je Ministarstvo bezbjednosti predložilo da ono bude nadležno. Ono ne može da bude nadležno za tako nešto - kaže srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Da li zbog neznanja ili da tragove prikrije, Mektić je prethodno sa kolegama u Savjetu mijenjao i procedure.

Prvobitno planirani sporazum iste sadržine slobodno "preveo" u Memorandum zanemarujući da dva akta imaju dijametralno različitu i pravnu i proceduralnu valjanost. I potpuno ignorišući obaveznu zakonsku tajnost ličnih podataka.

DŽevad Galijašević dilemu nema - ovako planirani, za građane i samu BiH ponižavajući odnos, potpuno je odustajanje od suvereniteta zemlje.

- Pa onda su nam oni mogli psotaviti graničnu policiju. Šta će nam granična policija, dajmo to Amerikancima. Mektić u stvari ne razumije ulogu države niti ulogu bezbjednosnih agencija i obavještajnih službi, odnosno državnih instrumenata uopšte. Govorimo o potpunom urušavanju prava građana BiH da informacije o njegovom kretanju putovanjima budu dakle potpuno njegova privatna stvar, to je potpuno odustajanje od suverentieta zemlje - kategoričan je Galijašević. 

O tajnoj Mektićevoj kreaciji pod patronatom Amerike zasigurno će biti još mnogo riječi.

Zaustavljena je kao i sve ostale sporne tačke dnevnog reda propale sjednice!

Ipak, članovi Predsjedništva BiH uradili su i jednu dobru stvar. Јednoglasnom odlukom obavezali su Savjet ministara da hitno obezbijedi tri miliona KM za izgradnju graničnog prelaza uz most Bratoljub koji spaja Bratunac i Ljuboviju u Srbiji.