latinica  ћирилица
21/08/2019 |  07:29 ⇒ 13:37 | Autor: RTRS

Dodik i Višković razgovarali sa predstavnicima Srba iz FBiH (FOTO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i premijer Srpske Radovan Višković razgovarali su danas u Banjaluci sa načelnicima opština Bosanski Petrovac, Glamoč, Grahovo i Drvar o položaju Srba u opštinama u Federaciji BiH i migrantskoj krizi.
Dodik sa predstavnicima Srba u FBiH - Foto: RTRS
Dodik sa predstavnicima Srba u FBiHFoto: RTRS

Sastanku u Banjaluci, koji je održan u Administrativnom centru Republike Srpske, prisustvovali su potpredsjednik Vlade Anton Kasipović, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, ministarka finansija Zora Vidović i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić.

Na sastanku je razgovarano i o najavi Kantonalnog odbora HDZ-a BiH Livno o obilježavanju 24 godine od navodnog oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara, kao i namjeri da se u Medenom Polju smjeste migranti.

Foto: RTRS

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović rekao je novinarima nakon sastanka da su dogovorene mjere pomoći Srbima u FBiH koje će stabilizovati situaciju i umiriti srpski narod u Bosanskom Petrovcu, Glamoču, Grahovu i Drvaru.

- Dobili smo bezuslovnu podršku srpskog člana Predsjedništva. Sve će biti kako treba i srpski narod u FBiH može mirno spavati. Prezadovoljan sam današnjim sastankom. Prva Srba biće zaštićena - rekao je on.

Načelnik opštine Bosanski Petrovac Dejan Prošić rekao je da je ova lokalna zajednica donijela rezoluciju koja se protivi izgradnji migracionog centra u Medenom Polju na području ove opštine i da traže saveznike u rješavanju ovog pitanja.

- Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predstavnici Vlade Srpske pružili su nam moralnu, finansijsku i svaku drugu podršku za naše aktivnosti. Ako se ostane pri namjeri da se migranti smjeste u Medenom Polju, krenućemo i sa drugim represivnim mjerama i protestima prema takvoj odluci i bićemo složni - naglasio je on.

Podsjećamo, Dodik je ranije rekao da se protivi odluci HDZ-a Livanjskog kantona koji pokušava da organizuje obilježavanje navodnog oslobođenje Drvara, te najavio da će biti tamo na dan kada je to zakazano.

- Spreman sam da budem dio onih koji će fizički sprečavati da bilo ko dođe u Drvar i obilježava na taj način taj dan - istakao je on.