latinica  ћирилица
21/08/2019 |  11:03 ⇒ 12:16 | Autor: SRNA

Košarac: Amerika i Britanija diktiraju poteze bošnjačkim političarima

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac ocijenio je da je očigledno da dvije velike sile - SAD i Velika Britanija, diktiraju poteze bošnjačkim političkim strukturama u BiH, čime se na drastičan način krši Ustav BiH i produbljuje politička kriza u zemlji.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

- Ukoliko predstavnici SAD i Velike Britanije stoje iza rušenja sporazuma lidera tri najjače srpske, bošnjačke i hrvatske stranke u BiH, oni time krše osnovne postulate Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, koji kažu da se vlast u zajedničkim institucijama u Sarajevu sastavlja od legitimnih predstavnika ta tri naroda izabranih na teritoriji Republike Srpske i Federacije BiH - upozorio je Košarac u izjavi za Srnu.

On je poručio da, voljom predstavnika pomenute dvije zapadne sile, kao i predstavnika Bošnjaka i onih koje su Bošnjaci izabrali, Republika Srpska nema svoje legitimne predstavnike u Savjetu ministara.

- SAD i Velika Britanija, koje su kao prioritet izabrale NATO, a ne evropski put BiH, štite svoje interese, a ne Dejtonski sporazum, čiji su garanti. Istovremeno, Bošnjaci, koji imaju podršku predstavnika te dvije zapadne sile, provode svoj ključni interes - majorizaciju druga dva konstitutivna naroda u BiH i uvode praksu da Srbe u zajedničkim institucijama predstavljaju oni koje izaberu Bošnjaci, a ne građani Republike Srpske - naglasio je Košarac.

On je dodao da nakon 5. septembra, kada ističe rok za provođenje sporazuma kojeg su potpisali lideri SNSD-a, SDA i HDZ-a Milorad Dodik, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, mnogo toga u BiH, posebno u zajedničkim institucijama, neće funkcionisati.

- Naša jedina obaveza biće da zaštitimo interese Republike Srpske i srpskog naroda, a njih štiti isključivo izvorni Dejton, čije rušenje nećemo dozvoliti. Sve drugo je upitno, ukoliko se do 5. septembra ne omogući legitimno predstavljanje Srba i Republike Srpske u zajedničkim institucijama - poručio je Košarac.

On je dodao da će u narednom periodu, naročito ukoliko ne bude proveden sporazum Dodika, Izetbegovića i Čovića, biti zanimljivo pratiti ponašanje predstavnika SDS-a i PDP-a.

- Svakako će najzanimljiviji biti odgovor na pitanje šta će to /Mirko/ Šarović i /Vukota/ Govedarica, koji su se direktno izjasnili protiv aktivacije MAP-a i daljeg kretanja BiH prema NATO-u, moći da ponude Bakiru Izetbegoviću i Željku Komšiću kako bi ih eventualno ostavili u vlasti u Sarajevu. Takođe će biti zanimljivo kako će se SDS i PDP ponašati u Narodnoj skupštini Republike Srpske i hoće li podržati nastavak naše bitke za legitimno predstavljanje srpskog naroda i Republike Srpske u zajedničkim institucijama u Sarajevu - istakao je Košarac.