latinica  ћирилица
21/08/2019 |  12:18 ⇒ 12:52 | Autor: SRNA

Banjaluka: Za 41 projekat iz kulture i umjetničkog stvaralaštva 166.000 KM (FOTO)

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić uručio je danas ugovore o sufinansiranju projekata iz oblasti kulture i umjetničkog stvaralaštva za šta je iz gradskog budžeta izdvojeno 166.000 KM.

Radojičić je naveo da je iz oblasti savremenog stvaralaštva i kreativne industrije prošlo 19 projekata, iz amaterskog i kulturno-umjetničkog stvaralašta prihvaćena su tri, a sedam projekata iz edukacije u kulturi.

Iz dječijeg stvaralaštva prihvaćeno je osam projekata, zatim dva iz oblasti decentralizacije kulture, te po jedan projekat iz stvaralaštva osoba sa invaliditetom i stvaralaštva društveno osjetljivih grupa.

Radojičić je istakao da je cilj da se doprinese razvoju kulturnog života grada, te da se u skladu sa tim svake godine povećavaju izdvajanja za projekte iz kulture i umjetnosti.

- Na javni poziv je stiglo 70 prijedloga i zahvalio bih svima za konstruktivne ideje iz različitih oblasti koje su definisane kao najbitnije u strategiji razvoja kulture - rekao je Radojičić novinarima.

Načelnik gradskog Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Neven Stanić izrazio je zadovoljstvo što se na javne pozive za finansiranje projekata za razvoj kulture i umjetnosti javlja sve veći broj zainteresovanih, te da to ukazuje na Banjaluka ima veliki potencijal za razvoj ove oblasti.

- Veoma je važna i dobra saradnja Uprave grada i nevladinog sektora i udruženja, te očekujemo da se ta saradnja u narednom periodu i ojača, naročito jer idemo u pravcu osvajanja titule za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine - rekao je Stanić.

Nikolina Aničić iz Centra za mame izrazila je zadovoljstvo što je projekat "Kulturica 2019" i ove godine dobio podršku grada, te naglasila da je prethodne godine zabilježio pozitivna iskustva i rezultate.

- Cilj nam je da mališanima približimo ustanove kulture, te u saradnji sa Gradskim pozorištem `Јazavac` organizujemo posjete djece iz različitih sredina ovom pozorištu - rekla je Aničićeva.