latinica  ћирилица
21/08/2019 |  12:27 ⇒ 12:53 | Autor: RTRS

U Muzeju Hercegovine održan koncert klasične gitare Nikole Јelačića

U trebinjskom Muzeju Hercegovne održan je koncert klasične gitare Nikole Јelačića. Dvadesetjednogodišnji Trebinjac student je četvrte godine na Fakultetu muzičkih umjetnosti u Beogradu.

Klasična gitara Nikolin je izbor od malih nogu. U modernom svijetu kaže, klasična gitara je i dalje aktuelna, što se sudeći prema koncertnim angažmanima naročito primjetno u većim sredinama.

- U modernom svijetu svašta je nešto, ali klasična gitara je i dalje tu. Јoš od polovine 19. vijeka pa do danas, tako da razbijamo puteve i ovdje u Trebinju. To je aktivno više u velikim gradovima, ali želimo da proberemo puteve i u Trebinju - kaže Јelačić.

Јelačić je trebinjski đak, a nakon završene osnovne muzičke škole, srednjoškolsko obrazovanje i studije nastavio je u Beogradu.

Ovo je bio njegov prvi nastup u rodnom gradu i zato se trudio da se predstavi raznovrsnim programom - od baroka, renesanse, romantizma, do modernih kompozicija.

U prvim redovima njegovi nastavnici iz Trebinja, kao podrška, uživali su u Nikolinom izuvođenju Baha, Rodriga, Đulijana, Todeska i Merca.

- Nastupati u svom gradu je veća odgovornost, i trema, koja mi nije sklona. Došli su svi moji prijatelji, rodbina, profesori, očekivanja i odgovornost je velika - naveo je trebinjski gitarista.

Јelačić je dobitnik nekoliko prestižnih nagrada u svijetu klasične muzike, a tokom školovanja se usavršavao kod istaknutih svjetskih gitarista i pedagoga, među kojima su Zoran Dukić, Kostas Kociolis, Srđan Tošić, Vera Ohgrizović.