latinica  ћирилица
21/08/2019 |  13:20 ⇒ 13:22 | Autor: SRNA

Pavić: NATO postao važniji od demokratske volje građana

Posredstvom pitanja NATO-a u BiH se negira volja glasača, parališu sve institucije i blokira ulazak u Savjet ministara pobjednika izbora u Republici Srpskoj, koji su, između ostalog decidno za vojnu neutralnost i protiv NATO integracija, ističe politikolog iz Beograda Aleksandar Pavić.
Aleksandar Pavić  (Foto:sveosrpskoj.com) -
Aleksandar Pavić (Foto:sveosrpskoj.com)

Pavić navodi da je i na osnovu jučerašnje sjednice Predsjedništva BiH jasno da se posredstvom NATO-a izigrava demokratska volja građana na izborima, ali i da je srpski član Milorad Dodik vrlo ozbiljan kada kaže da ono što je potpisano 5. avgusta ne podrazumijeva nikakav napredak ka NATO-u, uključujući ANP /Godišnji nacionalni plan za pristup Alijansi/, "pa čak ni sveden".

- Tu je opovrgao sve kritike na njegov račun od dana kada je potpisan taj dogovor jer su tvrdili da je navodno izdao, da je Republika Srpska krenula nepovratno ka NATO-u - rekao je Pavić Srni.

Prema njegovoj ocjeni, veoma je važno to što je Dodik rekao da niti će sada pristati na ANP, niti će se to desiti u njegovom mandatu.

- To je potpuno raščišćeno. Više nema osnova za kritike i tvrdnje da Dodik ima neku tajnu NATO agendu ili da neko želi da Srpsku ispod žita uvede na mala vrata u NATO - naglašava Pavić.

On je ocijenio i da je jučerašnja sjednica Predsjedništva BiH bila veoma važna da bi se stvari ogolile do kraja, te da se samo u tom smislu može reći da je ono što se desilo pozitivno.

- To ostavlja mogućnost da po istiku rok od 30 dana, Srpska više ne čeka i ne bude talac tuđih ambicija, odugovlačenja, tajnih agendi, već da ima sva prava da preduzme ono što je u njenom interesu: od vraćanja određenih dejtonskih nadležnosti do stvaranja neke vrste funkcionalne države i političkog okruženja, gde neće biti talac veštačke paralize centralnih institucija BiH - naglašava Pavić.

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik DŽaferović dogovorili su juče da otkažu dvije sjednice na kojima je tog dana trebalo da bude glasano o Godišnjem nacionalnom programu i kandidatu za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Dodik je nakon sjednice Predsjedništva u Sarajevu ocijenio da BiH ulazi u novi zastoj i ponovo poručio da neće glasati za Godišnji nacionalni program za NATO.