latinica  ћирилица
21/08/2019 |  15:49 ⇒ 17:28 | Autor: RTRS

Umjesto rekonstrukcije starog, gradnja novog mosta u Rudom

Most preko rijeke Lim, na regionalnom putu koji predstavlja najbližu vezu Srpske sa zapadnom Srbijom i sjevernom Crnom Gorom, i dalje je jedan od najvećih infrastrukturnih problema za opštinu Rudo. Prije sedam godina započeta rekonstrukcija, do danas nije završena, a sve je izvjesnija mogućnost gradnje novog mosta.

Most metalne konstrukcije, koji je pod imenom kralja Aleksandra 1938. premostio Lim na putu Rudo-Priboj, danas je zbog agresivne višedecijske korozije i više nego ugrožen, dok je drvena kolovozna površina u katastrofalnom situaciji.

Rato Rajak, načelnik opštine Rudo, je istakao da je rekonstrukcija ovog mosta započeta prije sedam godina, ali do danas nikad nije urađena. Napuštena je, kaže, poslije nekoliko mjeseci rada i nikad nije nastavljena.

Dok most propada, u opštini Rudo godinama očekuju reagovanje nadležnih, kada je riječ o ovom velikom problemu.

- Most ugrožava normalno funkcionisanje saobraćaja, i pješaka i motornih vozila, i vrlo često se dešavaju havarije na  mostu. Godinama pokušavamo da privolimo nadležne da nešto odrade po tom pitanju, ali nikada još nismo dobili adekvatan odgovor - istakao je načelnik Rajak.

Umjesto rekonstrukcije o kojoj se godinama pričalo, sada je izvjesnija izgradnja novog mosta. Bar se tako zaključuje iz odgovora Puteva Republike Srpske, koji ističu da je planom poslovanja za ovu godinu planirana izrada glavnog projekta i urbanističko-tehničkih uslova za izgradnju novog mosta preko rijeke Lim u Rudom.

- Realizacija ovog projekta zavisi od obezbjeđenja finansijskih sredstava, a planira se finansiranje iz kredita Svjetske banke u okviru projekta rehabilitacije puteva i putnih objekata u Republici Srpskoj. Projekat Svjetske banke planiran je za realizaciju u periodu od četiri godine, a pregovori sa Svjetskom bankom su u toku - stoji u saopštenju Puteva Republike Srpske.

U kratkom telefonskom razgovoru,  direktor Puteva Srpske Nenad Nešić nam je rekao da će na prvoj sjednici Uprave i kod Vlade Srpske, inicirati da se započene rješavanje navedenog problema.

Graditelji su most "kralja Aleksandra" u Rudom, prema određenim podacima, završili za 1.100 dana. Koliko će još dana trebati za gradnju novog ili rekonstrukciju postojećeg, s pravom bi se mogli pitati i vozači i pješaci.