latinica  ћирилица
21/08/2019 |  18:03 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Prosječna plata u Srpskoj prvi put stigla prosjek u FBiH i na nivou BiH

Prosječna plata u Republici Srpskoj prvi put je stigla prosjek u Federaciji i na nivou BiH. Statistika pokazuje da je u junu bila 910 maraka. Prema nezvaničnim podacima - ova brojka bi za juli trebalo da bude i nešto veća.

Prosječna plata u Republici Srpskoj za juni ove godine manja je od one u FBiH za jednu marku, a izjednačena sa prosjekom na nivou BiH. Rezultati nisu zanemarivi ako se uzme podatak da smo u istom periodu prošle godine u odnosu na Federaciju bili u minusu za 32 marke. U junu 2017. i više - 33 marke.

- Prosječna plata nakon oporezivanja isplaćena u junu 2019. je iznosila 910 maraka i u odnosu na isti mjesec prošle godine veća je za 6,8 odsto - izjavio je Ognjen Ignjić iz Zavoda za statistiku Republike Srpske.

Plate su rasle u svim oblastima, a najviše u administrativnim i uslužnim djelatnostima i poslovima sa nekretninama. Sindikat, ali i ekonomisti u Republici Srpskoj, se nadaju da će ovaj trend biti nastavljen. Koliko je bilo stvarno povećanje ,a koliko je novca iz koverte vraćeno u legalne tokove, kažu, teško je utvrditi.

- Čim se povećao neoporezivi dio plate, veliki broj poslodavaca je iskoristio tu mogućnost i taj novac, koji je ranije davao u kovertama, usmjerio je u legalne tokove - ističe predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske Željko Tepavčević.

Važno je da su plate povećane, ali i da se novac vraća u legalne tokove smatra Vlada, ali i poslodavci. Podsticaji poslovnoj zajednici saglasni su svi daju rezultate. Primjera radi, po osnovu oporezivanja ličnih dohodaka u šest mjeseci fondovi Republike Srpske inkasirali su oko 50 miliona maraka.

- Oko 35 miliona KM je više uplaćeno od poreza na doprinose, dok su plate rasle za neki pet do sedam odsto - ističe Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca.

Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske kaže da je želja da se još brže ide u ekonomski rast i razvoj, kroz šta bise, kako je istakao, sigurno povećale i zarade.

 Dosta je urađeno da se olakša poslovanje, kažu poslodavci, ali dodatnim smanjenjem poreza i doprinosa, ali i boljom političkom situacijom na nivou BiH, mogle bi da dostignu i 1.000 maraka