latinica  ћирилица
21/08/2019 |  19:41 ⇒ 19:44 | Autor: SRNA

Putin: Moskva će morati odgovoriti na novu prijetnju

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da su SAD sada u poziciji da raspoređuju nove kopnene krstareće rakete u Rumuniji i Poljskoj, što predstavlja prijetnju na koju Moskva treba da odgovori.
Vladimir Putin  (Foto: PriScr/youtube.com) -
Vladimir Putin (Foto: PriScr/youtube.com)

Pentagon je početkom sedmice saopštio da je izvršeno probno ispaljenje krstarećeg projektila koji je pogodio svoju metu nakon leta dužeg od 500 kilometara i to je prva slična proba od kada su se SAD povukle iz Sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa /INF/.

Putin je tokom posjete Helsinkiju naglasio da bi Vašington mogao da iskoristi postojeće lansirne sisteme u Rumuniji i Poljskoj za ispaljenje novog projektila, što znali da to naoružanje lako i brzo može rasporediti, ukoliko to poželi.

- Lansiranje ovog projektila može biti izvršeno sa lansirnog sistema koji se već nalaze u Rumuniji i Poljskoj. Sve što treba da učine je da promjene kompjuterski program. Mislim da naši američki partneri neće obavjestiti EU o tome. To je nova prijetnja na koju mi moramo reagovati - istakao je Putin.

SAD su saopštile da nemaju neposrednih planova za raspoređenje novih kopnenih projektila u Evropi.

Putin je izjavu dao nakon razgovora sa finskim predsjednikom Saulijem Ninistom.