latinica  ћирилица
22/08/2019 |  08:14 ⇒ 09:23 | Autor: SRNA

Uklanjanje avio-bombi u Novom Gradu

Iz korita rijeke Sane u Novom Gradu na lokaciji ispod željezničkog mosta danas će biti uklonjeno šest avio-bombi težine po 70 kilograma, zaostalih iz Drugog svjetskog rata.
Novi Grad, most - Foto: RTRS
Novi Grad, mostFoto: RTRS

Bombe će od 9.00 do 11.00 časova ukloniti pripadnici Sektora za deminiranje Republičke uprave Civilne zaštite, najavljeno je iz opštinskog Štaba za vanredne situacije.

Izdata je naredba o privremenom udaljavanju stanovništva u poluprečniku od 100 metara od željezničkog mosta na Sani, u dijelu ulica Meše Selimovića i Banjalučke.

Zabranjeno je kretanje i boravak stanovništva na otvorenom prostoru od 9.00 do 11.00 časova u dijelovima naselja Urije i Buljuk u poluprečniku od 200 metara od mosta na rijeci Sani, u dijelu ulica Meše Selimovića i Banjalučke.

U zoni poluprečnika od 800 metara od mosta na Sani zabranjen je saobraćaj vodenim putem od 9.00 do 11.00 časova.

U zoni poluprečnika od 500 metara od željezničkog mosta na Sani mještani su upozoreni o aktivnostima koje će biti sprovođene.

Građani su dužni da prije napuštanja objekata otvore sve zastakljene površine.

Iz Štaba su apelovali da stanovnici ovih naselja sarađuju sa nadležnim službama zaštite i spasavanja, pridržavajući se njihovih uputstava.

Početak i kraj akcije neutralizacije eksplozivnih sredstava zaostalih iz Drugog svjetskog rata biće označen zvučnim signalima, sirenom za uzbunjivanje iz opštinskog Centra za obavještavanje, kao i u sredstvima informisanja.

Od ponedjeljka, 12. avgusta, korito rijeke Sane između drumskog i željezničkog mosta zajedno pregledaju pripadnici Republičke uprave Civilne zaštite, Ministarstva unutrašnjih poslova Češke, Federalne uprave Civilne zaštite i ronioci iz Srbije, koji će učestvovati u njihovom uklanjanju.

Avionske bombe će nakon vađenja iz vode biti transportovane čamcima češke policije, a zatim pretovarene i prevezene do Petkovca, gdje će biti neutralisane.