latinica  ћирилица
22/08/2019 |  10:55 ⇒ 11:23 | Autor: sputniknews.com

Sirijske vlasti otvaraju koridor za civile iz Idliba

Sirijske vlasti objavile su da će dozvoliti civilima koji to žele da napuste provinciju Idlib i da će u tu svrhu obezbijediti koridor.
Idlib (izvor: news.sky.com) -
Idlib (izvor: news.sky.com)

U Idlibu se vode borbe između provladinih snaga protiv ekstremista i pobunjenika, javila je zvanična novinska agencija Sana.

Sirijska vojska vrši čišćenje Han Šejhuna od terorista, saopštio je izvor Sputnjika u vojsci.

- Јutros je sirijska vojska preuzela kontrolu nad gradom Han Šejhunom, a u ovom trenutku se izvodi operacija čišćenja (grada od terorista) i deminiranja - rekao je izvor.

Ranije je saopšteno da je sirijska vojska zauzela ključne pozicije u okolini grada i da je blokirala put snabdijevanja militanata.

Nakon pregovora o Siriji u Nur Sultanu, 2. avgusta je u Idlibu stupio na snagu "režim prekida vatre".

Komanda sirijskih snaga je saopštila da zaustavlja ofanzivu, ako Turska bude poštovala rusko-turski sporazum, postignut u septembru 2018. godine u Sočiju.

Glavna tačka ovog sporazuma je povlačenje teškog i srednjeg naoružanja militanata na 20 kilometara od demilitarizovane zone u Idlibu.

Tri dana kasnije, vojska je nastavila ofanzivu, jer su militanti prekšili uslove sporazuma iskoristivši primirje, Teroristi su napali pozicije sirijske vojske na sjeveru provincije Hama i više puta otvarali vatru na naselja u tom području.