latinica  ћирилица
22/08/2019 |  12:13 ⇒ 12:55 | Autor: RTRS

Arlov i Ostojić u posjeti mališanima iz Srpske koji ljetuju u Grčkoj

Predsjednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske Milorad Arlov i načelnik opštine Han Pijesak Vlado Ostojić posjetili su mališane iz Republike Srpske i KiM, koji od 12. avgusta ljetuju u Pravoslavnom odmaralištu "Sveti Andrej" kod Atine.
Grčka Arlov - Foto: RTRS
Grčka ArlovFoto: RTRS

Zajedno 30 djece iz Han Pijeska i 76 djece iz kosmetskih opština Gračanice, Štrpca, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka, zahvalila su se grčkom donatoru i prijatelju srpskog naroda Nikolasu Čanopulosu, te Kancelariji za KiM Vlade Srbije na ljetovanju u Grčkoj.

- Djeca iz Republike Srpske otišla su zahvaljujući Odboru za pomoć KiM iz Republike Srpske i našem velikom projektu "Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske" koja borave od 12. do 24. avgusta na ljetovanju u Grčkoj. Njihove porodice u proteklim godinama bile su domaćini djeci sa Kosova i Metohije - istakao je Arlov.

- Došli smo da obiđemo djecu i zahvalimo grčkom dobrotvoru za divan humani gest za mališane iz Republike Srpske, a najviše za mališane sa KiM, da na trenutak zaborave na sve životne probleme koje doživljavaju na Kosmetu.
Velika je ovo patriotska humanost pravoslavnih naroda. To moramo poštovati i podržavati - dodao je Arlov.

- Djeca se osjećaju odlično i to je najvažnije. Kupanje u moru i bazenu, razne sportske i druge aktivnosti, obilazak Atine. Došli smo jutros u posjetu u pravo vrijeme, u 8 časova na podizanje zastave Grčke, Republike Srpske i Srbije koje se podižu uz tri himne. Ako ovaj projekat bude i ubuduće nastavljen, uvrstićemo i druga mjesta iz Srpske čije su porodice proteklih godina primale djecu sa Kosova i Metohije - istakao je načelnik Han Pijeska.

Ostojić je rekao da su donijeli i poklone da se zahvale velikom humanom gestu.

- Sutra na priredbi i završnoj večeri uručićemo poklone grčkom donatoru - gusle sa likom Njegoša i krunom Nemanjića, sliku Hrama Hrista Spasitelja iz Banjaluke i šal Republike Srpske. Zahvalićemo se javno na velikom humanom gestu.
Očekujemo sutra da će nam se pridružiti i grčki heroj Marinis Rikudis koji je kao kapetan broda NATO snaga 1999. godine odbio da bombarduje Srbiju- naglasio je Arlov.

- Ako budemo u prilici, njemu ćemo uručiti maketu manastira Gračanica i majice sa njegovim likom koje je pripremio Han Pijesak. To je najmanje što možemo učiniti za tu patritsku ljudsku veličinu koju je iskazao Rikudis, a upoznaćemo ga sa velikim projektom našeg odbora, a to je izgradnja dnevnog centra "Podrži me - 9 januar" u Kosovskoj Mitrovici za 139 djece sa poteškoćama u razvoju na Kosovu i Metohiji - dodao je Arlov.

Djeca se vraćaju u Republiku Srpsku i Kosovo i Metohiju u subotu 24. avgusta.

Djecu iz Han Pijeska očekuje put od 1.400 kilometara, ali i nezaboravno ljetovanje i druženje sa vršnjacima sa Kosova i Metohije.