latinica  ћирилица
22/08/2019 |  16:14 | Autor: SRNA

Merkel: Nisam dala rok od 30 dana za Bregzit

Njemački kancelar Angela Merkel objasnila je da nije Velikoj Britaniji dala rok od 30 dana da pronađe rješenje za "bekstop" aranžman u okviru Bregzita, već da je htjela da naglasi koliko je malo ostalo do krajnjeg roka postavljenog za 31. oktobar.

Ona je na konferenciji za novinare u Hagu rekla da je rješenje, za koje su potrebne dvije ili tri godine, moguće pronaći u roku od 30 dana.

- Rekla sam da se ono za šta su potrebne dvije ili tri godine može postići za 30 dana. Drugim riječima, treba istaći da se to može postići do 31. oktobra - istakla je Merkelova.

Merkelova je izjavila da "nije riječ o 30 dana", već da je svrha pominjanja tog perioda bila da posluži kao primjer činjenice da se rješenje mora pronaći za kratko vrijeme jer Velika Britanija želi da napusti EU 31. oktobra.

Tokom zajedničke konferencije sa premijerom Velike Britanije Borisom DŽonsonom činilo se da je Merkelova nagovijestila da postoji mogućnost da će se rješenje za "bekstop" pronaći u narednih 30 dana.

- Rečeno je da ćemo vjerovatno pronaći rješenje u naredne dvije godine. Međutim, mogli bismo ga pronaći i u narednih 30 dana, što da ne?! - rekla je Merkelova.

DŽonson je u više navrata istakao da iz sporazuma za Bregzit treba potpuno isključiti aranžman "bekstop".

On je rekao da mu je Merkelova dala rok od 30 dana da predstavi alternativno rješenje.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron rekao je DŽonsonu ranije danas da nema dovoljno vremena da se ponovo pregovara o kompletnom sporazumu za Bregzit.

Merkelova i članovi njene administracije sastaće se danas sa holandskim premijerom Markom Ruteom i ministrima iz njegove Vlade radi razgovora o zajedničkoj borbi protiv klimatskih promjena.

Sastanak u Ruteovoj rezidenciji održava se u vrijeme kada sve ukazuje na to da Njemačka neće ispuniti zadate ciljeve za smanjenje štetnih gasova do naredne godine.