latinica  ћирилица
22/08/2019 |  16:43 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

Ljubiji prijeti ekološka katastrofa - pomoć gradske vlasti ili blokada puteva

U Ljubiji kod Prijedora protest upozorenja građana zbog kako kažu, brojnih obećanja aktuelne vlasti u gradu, a koja nisu ispunjena. U ovoj mjesnoj zajednici, koja je desetak kilometara od grada, vrijeme je stalo, a pored težine života, koju ne zaslužuje čovjek u 21. vijeku, mještani upozoravaju da im, kako navode, prijeti i ekološka katastrofa. Ako vlast u Prijedoru ništa ne uradi, najavljuju blokadu puteva!

Mnogo obećano, a ništa nije urađeno – poručili su danas mještani Ljubije. Urušena infrastruktura, iz prijeratnog doba, prijeti sigurnosti građana. Dio Ljubije nema pitku vode, kažu mještani i dodaju da je to samo kap u moru njihovih problema.

- Kanalizacija koja je neriješena, djeca su u pitanju, odrasli manje više, ali zbog djece, ulične rasvjete, ove stare ruine zgrade, to sve treba porušiti. O nama niko zaista ne vodi računa - kaže mještanka Verica Lovrić.

Gradska uprava, tvrdi predsjednik mjesne zajednice, oglušila se na ekološku katastrofu koja prijeti Ljubiji, jer su zidovi kanala u koji se slijeva kanalizacija potpuno urušeni.


-Taj kanal je urušen 100 odsto. Pitanje je trenutka kada će da preplavi i da nanese veliku ekološku katastrofu ovdje u našem mjestu - riječi su Gorana Praštala, predsjednika mjesne zajednice Ljubija.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković kaže da je sudbina Ljubije ista kao i u brojnim nekadašnjim rudarskim mjestima gdje je ugašena proizvodnja.

- Svaka pojava koja se dešava zahtijeva plan i investiciju. Ono što ću vrlo brzo reagovati poslati ekipu da sagleda o čemu se radi na tom odronu. Koliko sam dobio informaciju taj odron je na području koje gravitira u blizini bivše bolnice staroj u Ljubiji i vidjećemo o čemu se radi - istakao je Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora.

Obraćali su se godinama gradskoj upravi u Prijedoru, ističu stanovnici Ljubije. Poručuju – do danas je ostalo sve samo na obećanjima!

- Pravimo neke dopise i imamo svoje potrebe ali to se ništa ne rješava, nikada se to ne odobrava, ne znamo zbog čega - kaže Vesna Šolaja iz Ljubije, a na njene riječi nadovezuje se i Zora Balaban: 

- Svašta je obećano, za svake izbore med i mlijeko sve se obeća, dok prođu izbori dok se sve završi zaboravljeni Ljubljani, niko više ne vodi računa.

U Ljubiji živi oko 2.200 stanovnika , većinom izbjeglih i raseljenih. Do devedestih godina ovo je bila bogata rudarska varoš, danas mjesto gdje ljudi prepušteni sami sebi preživljavaju. Poručuju potencijala još uvijek ima, samo treba dobra volja!