latinica  ћирилица
22/08/2019 |  18:31 ⇒ 19:53 | Autor: RTRS

Zoran Tegeltija dobio zeleno svjetlo CIK-a

Centralna izborna komisija BiH, postupajući po zahtjevu Predsjedništva BiH, utvrdila je na današnjoj sjednici da Zoran Tegeltija ispunjava sve potrebne uslove za imenovanje na mjesto predsjedavajućeg Savjeta ministara, propisane Izbornim zakonom BiH. CIK će, u slučaju da Predstavnički dom BiH potvrdi imenovanje, postupiti u skladu sa odredbama ovog zakona. Imenovanje Tegeltije i dalje će čekati realizaciju potpisanog sporazuma tri lidera, sa Savjetom ministara u tehničkom mandatu i oba doma Palamentarne skupštine BiH u totalnoj blokadi.

Nikad u postdejtonskoj BiH formiranje Savjeta ministara nije bilo uslovljeno nekim dokumentom. Ali, nakon gotovo 24 godine zajedničkog rada u institucijama – bošnjački političari, uz pomoć pojedinih stranih ambasada, koriste nedorečenosti Ustava koji ne sadrži odredbu – o roku formiranja Savjeta ministara i posljedicama probijanja tog roka. Profesor Ustavnog prava Radomir Lukić pojašnjava da je ustavotrvorac predvidio ovaku situaciju i da je, na neki način, prenio na zakonodavca.

- Međutim, to ne znači da Savjet ministara može beskonačno funkcionisati u tehničkom mandatu, za vrijeme jednog parlamentarnog perioda i postoje drugi mehanizmi putem kojih se u odsustvu te odredbe stvari vraćaju na početak, a početak je narodna volja i mogućnost one stranke koja je dobila najviše glasova da učestvuje u formiranju vlasti - ističe Radomir Lukić.

A mehanizmi o kojima govori profesor Lukić su u oba doma Parlamentarne skupštine BiH, a koji omogućavaju zastoj ili totalnu blokadu rada. Znaju to dobro stranke bošnjačkog političkog korpusa da su poluge u Domu naroda u rukama SNSD-a. Zbog toga se, kaže Sredoje Nović, i odugovlači formiranje vlasti, a glavni kočničar je Željko Komšić koji Dodika i njegovu stranku ne želi u bh. vlasti.

- To bi onda značilo, da praktično, do narednih izbora, nema Parlamenta BiH, nema donošenja bilo kakvih odluka. Ako to odgovara liderima iz FBiH neka izvole se ponašati ucjenjivački - poručio je Sredoje Nović, delegat u Domu naroda PS BiH.  

Ucjenjivačko ponašanje i održavanje na aparatima Savjeta ministara, koji nema legitimnost. Beskonačno dugo s tendencijom do kraja parlamentarnog mandata, BiH bi moglo gurnuti u nezapamćenu krizu, ocjenjuje profesor Lukić. Tvorce takvog koncepta nazvao je "laicima" za politiku i opstanak BiH.

- Ubijeđen sam da je ovo uvod u jednu veliku institucionalnu krizu koja će imati dalekosežne i teške posljedice. Nisam siguran da oni koji na tome insistiraju imaju dovoljno znanja, pameti i dobre volje da to razumiju - dodao je Radomir Lukić.

Svu apsurdnost BiH je pokazala na primjeru jedan čovjek – dvije funkcije. Milorad Dodik kaže, da što se njega tiče, Denis Zvizdić na tim funkcijama može ostati koliko hoće. Međutim, postavlja pitanje: šta će biti sa BiH zbog nefunkcionisanja njenih institucija.

- Јa ne mogu da utičem na to! Јa sam sa svojom partijom otišao na izbore i dobio podršku naroda. Da Sarajevo drži do BiH onda bi se našao prostor i probalo sve - istakao je Milorad Dodik, srpski član u Predsjedništvu BiH.

A ministri iz Republike Srpske, koji već 10 mjeseci u Savjetu ministara sjede u tehničkom mandatu, šalju oprečne stavove. Dok Mirko Šarović tvrdi da bi ulazak u Savjet ministara sa pričom o NATO-u za Milorada Dodika bilo političko samubistvo, Dragan Mektić tvrdi da je ANP samo tehničko pitanje koje je Dodik, kako kaže, bez potrebe digao na pitanje života i smrti.