latinica  ћирилица
23/08/2019 |  15:52 ⇒ 20:00 | Autor: RTRS

Privrednici u Srpskoj protiv poskupljenja struje

Privrednici iz Republike Srpske protive se najavljenom poskupljenju električne energije za industrijske proizvođače. Smatraju da će to negativno uticati na poslovanje preduzeća. Iz Elektroprivrede planiraju da od 1. septembra za pet procenata povećaju cijenu električne energije za više od 1.070 privrednih subjekta.

Privrednici u Srpskoj dovedeni su pred svršen čin, smatra poslovna zajednica. Samo nekoliko dana pred kraj ovog mjeseca dobili su nove ugovore od Elektroprivrede, koji bi trebalo da važe od septembra. Cijena električne energije povećana je pet odsto dok je tzv. niža tarifa viša 40 procenata. Ova odluka, mišljenja su, ne ide u prilog rasterećenja privrede.

- Pored ovog poskupljenja, koje je za neke segmente manja, a za neke veća, mi imamo i problem sa potpisivanjem ugovora sa Elektroprivredom Republike Srspke jer u njima ima dosta pravnih grešaka jer su rađeni na brzinu - ističe Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca.

Vladimir Blagojević iz Privredne komore Srpske ističe da će se povećanja cijene električne energije negativno odraziti na ukupnu privredu, a posebno na ona privrdna društva koja su veliki potrošači struje i kojima, kako kaže, i najmanje povećanje cijene utiče na ukupno poslovanje.

Novi cjenovnik dobilo je 1.073 preduzeća u Srpskoj. U Elektroprivredi kažu da su od povećanja cijene struje izuzete bolnice i komunalna preduzeća, a djelimično i proizvođači električne energije i veletrgovine.

Dalibor Šipovac, direktor Direkcije za snabdijevanje električnom energijom ERS, kaže da kupci slobodno mogu da biraju snabdjevača električne energije i nisu obavezni da prihvate ponudu Elektroprivrede Repoblike Srpske.

Iz Elektroprivrede navode da ako kupac ne potpiše ugovor, do tada isporučenu električnu energiju, platiće uvećanu za devet odsto. Poslovna zajednica smatra da je to zloupotreba monopola i več za sljedeću sedmicu najavljuje sastanke sa predstavnicima Elektroprivrede, ali i premijerom i Vladom.

U Elektroprivredi kažu da je i sa najavljenim poskupljenjem cijena struje 38 evra po megavat času što je ispod tržišne vrijednosti. Ističu da je u Federaciji BiH ta cijena je viša za 30 odsto, dok je u Srbiji ona viša za 50 odsto.

Saša Trivić dodaje da je cijena struje u Srpskoj do sada bila komparativna prednost naše privrede, tako da će ovaj izlazak na tržišnu cijenu, kako kaže, negativno uticati na konkurentnost.

Iz Vlade danas nisu komentarisali najavljeno poskupljenje. Posljednje poskupljenje električne energije za privredu uvedeno je prije pola godine.