latinica  ћирилица
24/08/2019 |  12:06 ⇒ 12:40 | Autor: RTRS

Gusle iz Han Pijeska sa likom Njegoša i krunom Nemanjića zasvirale u Grčkoj (FOTO)

Predsjednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske Milorad Arlov i načelnik opštine Han Pijesak Vlado Ostojić na završnoj priredbi sinoć zahvalili su se Grčkoj, gradu Atini, rukovodstvu Kampa "Sveti Andrej", Kancelariji za KiM Vlade Srbije i Nikolausu Čapulisu, što su protekmih 14 dana ugostili 106 djece iz Republike Srpske i KiM.
Grčka: Gusle iz Han Pijeska - Foto: RTRS
Grčka: Gusle iz Han PijeskaFoto: RTRS

Trideset djece iz Han pijeska sa 76 vršnjaka iz Gračanice, Štrpca, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka sa Kosova i Metohije boravila su na ljetovanju u Grčkoj.

- Grci i Srbi, svi smo isti narod, isti krst nosimo. Hvala što ste uvijek uz nas kad je teško. To ste pokazali i 1916. godine kad ste dali utočište srpskoj vojsci i spasili srpski narod od nestanka. Skromnim, ali patriotskim poklonima, guslama, slikama, maketom manastira Gračanica, Dečanskim vinom i šalovima Republike Srpske zahvaljujemo se bratskom narodu Grčke i svima koji su pomogli ovaj divan projekat - istakao je Arlov.

Arlov je naglasio da su djeca iz Han Pijeska iz porodica koje su prihvatile proteklih godina djecu sa Kosova i Metohije otputovala u Grčku zahvaljući projektu Odbora "Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske".

On se zahvalio Kancelariji za KIM u Vladi Srbije što je preko Odbora uključila i djecu iz Republike Srpske.

- Hvala Grčkoj, hvala svima vama, hvala Јanisu Јanulisu što je na svojoj zamlji u Krfu dao i dozvolio da se 1916. godine dostojanstveno sahrane srpski vojnici. Hvala Morinosu Rucidosu sto je odbio da bombarduje Srbiju 1999. godine. Han Pijesak će uvijek primati djecu sa Kosova i Metohije i pomoći humane projekte koje vodi Odbor za pomoć Srbima na KiM - istakao je Vlado Ostojić, načelnik opštine Han Pijesak.

Gusle iz Han Pijeska zasvirale u Grčkoj (Foto: RTRS)

Ostojić je izrazio zahvalnost ambasadorki BIH iz Republike Srpske Milici Ristović Krstić što je došla da obiđe djecu i pozdravi se sa delegacijom iz Republike Srpske i zajedno sa delegacacijom iz Srpske djelila medalje djeci pobjednicima na međusobnim sportskim takmičenjima koje su imali svih dana u kampu.

- Mi iduće godine u junu nastavljamo naš deveti po redu projekat "Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske" i drugi vrlo važan, izgradnju Dnevnog centra "Podrži me - 9 januar" u Kosovskoj Mitrovici za 139 djece i mladih sa poteškoćama u razvoju na Kosovu i Metohiji. Sa ti projektom upoznali smo i grčke dobrotvore koji su iskazali oduševljenje - dodao je Arlov.

Djeca i pratioci srećni, ali sa suzama u očima krenula su na put prema Kosovu i Metohiji, odnosno Republici Srpskoj.