latinica  ћирилица
24/08/2019 |  15:50 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Po znanje u Kinu - studentkinja iz Srpske dobila prestižnu stipendiju kineske Vlade

Poznato je da Republika Srpska ima veliki broj talenata.

Јedan od njih je i Ivana Todorović koja je dobila prestižnu stipendiju kineske Vlade. Svoje školovanje, master studije medicine, nastavće na prestižnom kineskom Univerzitetu Cingua, glavnom istraživačkom univerzitetu u Pekingu.

Ivana, koja je stekla diplomu na banjalučkom medicinskom fakultetu, prva je osoba iz BiH koja je upisala i dobila punu stipendiju ovog prestižnog Univerziteta iz Pekinga. Želi da stekne kvalitetno znanje koje će, kako je objasnila u intervjuu za kinesku televiziju, kasnije moći da primjeni u svojoj zemlji.

- Očekujem da ću na Cingua Univerzitetu dobiti najbolje moguće znanje i da ću sarađivati sa profesorima od kojih ću moći mnogo da naučim. Očekujem i da ću upoznati mnogo ljudi i kolega iz cijelog svijeta. Nadam se da ću po povratku u svoju zemlju moći upotrijebiti znanje koje sam ovde stekla kako bi pomogla i unaprijedila zdravstveni sistem u mojoj zemlji - priča Ivana.

Cingua je glavni istraživački univerzitet u Pekingu i član elitne C9 lige kineskih univerziteta. Ovaj Univerzitet, koji je osnovan davne 1911. godine, pohađao je i kineski predsjednik, kao i brojni kineski lideri, biznismeni, akademski i kulturni radnici. O kakvom fakultetu je riječ govori i podatak da se nalazi na 16. mjestu svjetske rang liste univerziteta. Kampus ovog univerziteta Forbs magazin progalasio je za najljepši u svijetu.

- Mnogo sam čitala o ovom fakultetu i vidjela sam da je to prestižni univerzitet i da ima veoma dobre i kvalitetne profesore od kojih mogu mnogo da naučim - kaže ona.

Ivana ističe da je dobila podršku i preporuku od srpskog Člana predsjedništva BiH Milorada Dodika.

- Znao je za mene jer kao student bila sam aktivna u mnogim projektima. Takođe postoje planovi u mojoj zemlji da ćemo jednog dana imati master studije. Zato žele da unaprijedim svoje znanje i da imamo još jednog stručnjaka iz oblasti javnog zdravstva, jer u mojoj zemlji nema mnogo stručnjaka u ovoj oblasti - napominje Ivana.

Nakon završetka studija Ivana planira da se vrati u Republiku Srpsku i pomogne zdravstvenom sistemu.