latinica  ћирилица
24/08/2019 |  15:58 ⇒ 21:21 | Autor: TANЈUG

Hiljade ljudi na ulicama Francuske: Protest protiv G7 (VIDEO)

Francuska policija upotrijebila je vodene topove i suzavac protiv demonstranata, antiglobalista i aktivista protiv kapitaliza u mjestu Bajon, nedaleko od Bijarica gdje je u toku trodnevni samit G7, čiji je domaćin francuski predsjednik Emanuel Makron.

Antiglobalistima i aktivistima za zaštitu životne sredine pridružili su se demonstranti pokreta Žutih prsluka i baskijski separatisti. Neki su nosili maske sa likovima lidera G7.

Oni su protestovali protiv ekonomske i klimatske politike najrazvijenijih industrijskih zemalja i promovisali alternative.

- Vodeći kapitalistički lideri su ovdje i mi moramo da im pokažemo da se borba nastavlja. Bogati imaju sve više novca, a siromašni ništa. Vidimo kako gore šume Amazonije i topi se Arktik. Lideri će nas čuti - rekao je Alen Misana, koji nosi žuti prsluk - simbol antivladinih demonstracija u Francuskoj.

Demonstranti su nosili transparente s različitim porukama - od onih koji se tiču prava gej populacije, do onih upućenim liderima G7, prenosi Rojters.

Samit G7 u Bijaricu obezbjeđuje više od 13.000 policajaca uz podršku vojnika.